Uitverkocht: Silence #30 x Marc Mulders – The World After: Conversation Pieces

2 oktober 2020

Let op: dit programma is uitverkocht.

Met Kirstin Gramlich op orgel en Maya Fridman op cello and electronica.

Reshape the love of God, design a chapel, sculpture silence, knit a tapestry, whisper today, paint a rosewindow, close your eyes and kneel down: re-design your thoughts.
Marc Mulders (Tilburg, 1958)

Ik denk aan Clarence, de wijze oude Gwich’in uit Fort Yukon in Alaska, mijn vriend en dierbare gesprekspartner gedurende al de jaren dat ik in zijn dorp heb gewoond. Ik keek hem altijd met geamuseerde ogen aan als hij me vertelde dat alles voortdurend werd opgenomen en dat het bos doorgaand werd geïnformeerd. Alles wordt de hele tijd opgenomen, herhaalde hij. Bomen, dieren, rivieren, elk deel van de wereld herinnert zich alles wat we doen en alles wat we zeggen, en soms zelfs wat we dromen en denken. Daarom moeten we heel voorzichtig zijn met de gedachten die we uitdrukken, aangezien de wereld niets vergeet en elk van haar samenstellende elementen ziet, hoort, weet. Wat er voorbij is, wat er gebeurt, wat er broeit. Er is een alertheid van het buitenmenselijke, altijd bereid om de menselijke verwachtingen te overtreffen. Elke gedachtevorm die we buiten onszelf neerleggen, wordt vermengd en toegevoegd aan de oude verhalen die de omgeving informeren, evenals aan wat ter beschikking staat van degenen die er wonen.
uit: Croire aux fauves, Nastassja Martin (Grenoble, 1986)

Silence #30 is een concert in reactie op het werk van Mark Mulders in the World After, in de Oude Kerk. Marc Mulders benoemt op 30 maart 2020 in zijn interview met Mister Motley het einde van de mannelijke dominantie, en het opnieuw ontwerpen van ruimte, het vormgeven van stilte, de activiteit van het weven, het fluisteren, het opnieuw vormen van gedachten, de liefde van God. L’apparition de l’eglise éternelle van Olivier Messiaen is een overweldigende klankvisie van een zeer jonge componist en organist, een visie op de presentie van wat de ene mens God noemt, waar een ander zoekt naar woorden. Muziek was voor Messiaen als een gebrandschilderd glas: kleurenharmonieën, goddelijke verhalen in het licht gezet. Song of Songs, van de Japanse componiste Karen Tanaka, is een compositie voor cello en elektronica, geschreven bij het Bijbelboek Wijsheid van Salomo, waarin hemelse wijsheid als een vrouw wordt voorgesteld.

programma

L’apparition de l’église éternelle             Olivier Messiaen (1908-1992)

Song of Songs                                                 Karen Tanaka (1961)

Desseins éternels                                             Olivier Messiaen

Gramata Cellam                                                Pēteris Vasks (1946)

Light is Calling                                                  Michael Gordon (1956)

L’apparition de l’église éternelle             Olivier Messiaen

over silence
De Oude Kerk staat midden op de Wallen. ’s Ochtends, wanneer de zon opkomt en de stad langzaam wakker wordt, is het er stil: dan valt op hoe mooi de eeuwenoude buurt eigenlijk is. Iedere eerste vrijdag van de maand om 8 uur in de ochtend kun je hier genieten van het eigentijdse muziekprogramma Silence. Voor deze concerten, een muzikaal eerbetoon aan de ruimte en akoestiek van de Oude Kerk, wordt samengewerkt met een nieuwe generatie musici en kunstenaars: vernieuwende geesten op zoek naar avontuur. De concerten vinden telkens op een andere plek in de kerk plaats, soms zijn er wel, soms geen vaste zitplaatsen. Bezoekers en musici dwalen door de maanden van het jaar samen door de kerk. Ze ervaren tentoonstellingen en ruimte op een telkens andere wijze, in een samenspel tussen beeld, ruimte en klank. Zo ontstaat een nieuwe traditie van ‘spatial music’ in een eeuwenoud gebouw, in wisselende context. De concerten worden ontwikkeld door Jacob Lekkerkerker, curator muziek en organist van de Oude Kerk.

Silence #30
Vrijdag 2 oktober, 08:00 – 09:00