Silence #29: David Kweksilber (livestream)

15 mei 2020

Heb je al een ticket? Op vrijdag 15 mei vanaf 07:30 kun je HIER de livestream bijwonen.

There will be the cough before the silence, then
Expectation; and the hush of portent
Must be welcomed by a diffident music
Lisping and dividing its renewals
–W.S. Merwin, uit: “Dictum: For a Masque of Deluge”

Op 15 mei verkent David Kweksilber de akoestiek van de lege Oude Kerk met zijn basklarinet, en reageert hij op een soundtrack van organist Jacob Lekkerkerker​. Deze bijzondere editie van Silence is op afstand bij te wonen via een livestream.

Over Silence
Sinds November 2016 vindt in de Oude Kerk de ochtendserie Silence plaats. Wanneer de zon opkomt en de stad langzaam wakker wordt, is het er altijd stil. Normaal gesproken kun je hier iedere eerste vrijdag van de maand om 8 uur in de ochtend genieten van ons eigentijdse muziekprogramma. Voor deze concerten wordt samengewerkt met een nieuwe generatie musici: vernieuwende geesten op zoek naar avontuur. Bezoekers en musici dwalen samen door de kerk om te ontdekken hoe de muziek klinkt op verschillende plekken in de kerk. Zo ontstaat een nieuwe traditie van spatial music in een eeuwenoud gebouw, in de wisselende context van seizoenen en tentoonstellingen.

Vanwege Covid-19 kunnen er voorlopig geen concerten plaatsvinden. Maar onze zoektocht naar een nieuw geluid, de stem van ons eeuwenoude gebouw, gaat door. De komende maanden onderzoeken hoe we de akoestiek in zijn diepe gelaagdheid op afstand voelbaar kunnen maken. We bieden luisteraars eenmaal per maand een imaginaire klankreis door de Oude Kerk. Zo werken we aan een nieuwe toekomst voor de Silence concerten.

Silence #29: David Kweksilber
In 2019 speelde organist Jacob Lekkerkerker 40 dagen achter elkaar een compositie in de Oude Kerk, bij het lichtkunstwerk Between Light van Children of the Light. Van de 40 opnames maakte hij in de studio één soundtrack. Microfoons bij de vloer van de zijbeuken versterkten de bassen van het Vater-Müllerorgel, microfoons in het orgel vingen de zachtste geluiden op, microfoons in het middenschip registreren de grootse monumentale klank.

Deze soundtrack is het uitgangspunt voor een nieuw liveconcert van saxofonist en klarinettist David Kweksilber. Hij improviseert live vanuit het hoogkoor van de kerk, en voegt zo nog een klanklaag toe. De luisteraar reist op afstand mee door de kerk, door de klank van het orgel, de klank van de akoestiek, de klank van blaasinstrumenten in het hoogkoor.

Tickets
Je ticket voor de livestream koop je via deze link: https://tickets.oudekerk.nl/nl/silence-livestream/tickets.

Silence #29
Vrijdag 15 mei 2020, 08:00