silence #28: Herman Kolgen, audio-performance

6 maart 2020

Wat is de klank van onze aarde? Hoe kunnen we dat wat onhoorbaar is, toch hoorbaar maken?

Herman Kolgen (BE/CA) is ‘audio-kinetisch’ kunstenaar en werkt op het snijvlak van eigentijdse muziek, elektronische muziek en digitale kunst. Hij zoekt klank in aardverschuivingen, magnetische golven, weersverschijnselen, of de elektriciteit van bijvoorbeeld paddenstoelen. Kolgen verwerkt deze klanken in nieuwe geluidservaringen en audiovisuele ervaringen, zoals bijvoorbeeld SEISMIK, ISOTOPP, AFTERSHOCK en ECOTONE (te beluisteren op zijn website). Topografisch ver van elkaar verwijderde locaties raken met elkaar verstrikt; abstracte klank krijgt nieuwe betekenis. Geïnspireerd door de tentoonstelling Poems for Earthlings van Adrián Villar Rojas maakt Kolgen een nieuwe audioperformance, gebaseerd op de relatie tussen natuur, muziek en topologie.

Over Silence

De Oude Kerk staat midden op de Wallen. ’s Ochtends, wanneer de zon opkomt en de stad langzaam wakker wordt, is het er stil: dan valt op hoe mooi de eeuwenoude buurt eigenlijk is. Iedere eerste vrijdag van de maand om 8 uur in de ochtend kun je hier genieten van het eigentijdse muziekprogramma Silence. Voor deze concerten, een muzikaal eerbetoon aan de ruimte en akoestiek van de Oude Kerk, wordt samengewerkt met veelal jonge, vernieuwende muzikanten. Er zijn geen vaste zitplaatsen; bezoekers en musici dwalen samen door de kerk om te ontdekken hoe de muziek er klinkt op verschillende plekken. Zo ontstaat een nieuwe traditie van ‘spatial music’ in een eeuwenoud gebouw, in de wisselende context van seizoenen en tentoonstellingen. De concerten worden ontwikkeld door Jacob Lekkerkerker, curator muziek en organist van de Oude Kerk.

Let op: koop je tickets online om verzekerd te zijn van een plek!

silence #28: Herman Kolgen, audio-performance
6 maart 2020, 08:00 – 09:00
deuren open om 07:30 (entree Zuiderportaal)
Geen toegang na 08:00, dus kom op tijd!

Oude Kerk, Oudekerksplein, Amsterdam
tickets