UITVERKOCHT – Silence #27: Messiaens 'Catalogue d’Oiseaux' door Ralph van Raat

7 februari 2020

Wat als we onszelf voorstellen als vanaf een andere planeet? Wat als wij een klankdocument, een samenvatting maken van hoe we onze wereld zien en horen? Dit zijn vragen die Adrián Villar Rojas stelt met zijn installatie en soundscape Poems for Earthlings. De Franse componist Olivier Messiaen heeft in zijn pianowerk Catalogue d’Oiseaux (1956-1958) op zijn eigen wijze in klank willen vatten hoe hij de aarde zag, en in het bijzonder het landschap van Frankrijk. De verschillende kleuren, de natuur, en vogels als bewoners en als onderdeel van dat totaal. Hij creëert tijdloos klankbeeld van eindeloze landschappen. In dit Silence concert speelt pianist Ralph van Raat twee van deze landschappen, afgewisseld met Preludes, composities voor piano van de jonge Messiaen.

Over Silence
De Oude Kerk staat midden op de Wallen. ’s Ochtends, wanneer de zon opkomt en de stad langzaam wakker wordt, is het er stil: dan valt op hoe mooi de eeuwenoude buurt eigenlijk is. Iedere eerste vrijdag van de maand om 8 uur in de ochtend kun je hier genieten van het eigentijdse muziekprogramma Silence. Voor deze concerten, een muzikaal eerbetoon aan de ruimte en akoestiek van de Oude Kerk, wordt samengewerkt met veelal jonge, vernieuwende muzikanten. Er zijn geen vaste zitplaatsen; bezoekers en musici dwalen samen door de kerk om te ontdekken hoe de muziek er klinkt op verschillende plekken. Zo ontstaat een nieuwe traditie van ‘spatial music’ in een eeuwenoud gebouw, in de wisselende context van seizoenen en tentoonstellingen. De concerten worden ontwikkeld door Jacob Lekkerkerker, curator muziek en organist van de Oude Kerk.

Dit concert is uitverkocht; er zijn geen tickets aan de deur beschikbaar.

Silence #27: Catalogue d’Oiseaux, Olivier Messiaen (1908-1992), door Ralph van Raat
7 februari 2020, 08:00 – 09:00
Deur open: 07:30
Geen toegang na 08:00, dus kom op tijd!
Oude Kerk, Oudekerksplein, Amsterdam