silence #25: requiem voor de oude kerk

1 november 2019

Silence #25 is een eigentijds requiem waarin verschillende muzikale tradities weerklinken. Zo zullen uit de oude katholieke muziektraditie het gregoriaanse ‘Dies Irae’ en ‘Lux Aeterna’ ten gehore worden gebracht. In psalm 22, 5 en 121 van Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621) wordt geroepen om genade en aandacht. Ook worden er drie composities van de Estse componist Arvo Pärt (1935) gespeeld: ‘Es sang vor langen jahren’, ‘Wallfahrtslied’ en ‘My heart is in the Highlands’ – stuk voor stuk eigentijdse reflecties bij herinnering en verlangen.

allerheiligen en allerzielen
Op 1 november is het Allerheiligen: een Rooms-Katholieke feestdag waarop heiligen worden vereerd en herdacht. Tijdens Allerheiligen en de daaropvolgende dag Allerzielen staat men stil bij de dood en het hiernamaals. Hoewel de Oude Kerk sinds 1578 geen katholieke kerk meer is, wordt er regelmatig stilgestaan bij de dood: er zijn duizenden mensen begraven, waaronder componist Sweelinck. In 2016 eerde kunstenaar Job Koelewijn hen met een zee van bloemen. In 2018 klonken hun namen door de kerk: kunstenaar Christian Boltanski nodigde bezoekers uit de namen van begraven personen hardop voor te lezen. De opnames hiervan werden afgespeeld in het hoogkoor.

musici
Kaspar Kröner (countertenor, muzikale leiding), Marjolein Stotz (sopraan), Margarida Sampoia (fluit), Joan Handels (dwarsluit), Floor LeCoultre (viool) Tim Braekman (viool en altviool), Gareth Davis (basklarinet) en Geerten van de Wetering (orgel).

over silence
De Oude Kerk staat midden op de Wallen. ’s Ochtends, wanneer de stad langzaam wakker wordt, is het er stil: dan valt op hoe mooi de eeuwenoude buurt eigenlijk is. Iedere eerste vrijdag van de maand om 8 uur in de ochtend, terwijl de zon tevoorschijn komt achter de hoge glas-in-loodramen, kun je hier genieten van het eigentijdse muziekprogramma silence. Voor deze concerten, een muzikaal eerbetoon aan de magische akoestiek en ruimte van de Oude Kerk, worden veelal jonge, vernieuwende muzikanten uitgenodigd. Er zijn geen vaste  zitplaatsen; bezoekers en musici dwalen samen door de kerk om te ontdekken hoe de muziek er klinkt op verschillende plekken. De concerten worden samengesteld door Jacob Lekkerkerker, curator muziek en organist titulair van de Oude Kerk.

silence #25
1 november 2019, 08:00 – 09:00