1 februari 2019

In de vroege morgen is de Oude Kerk een meditatieve oase in de stad, met een enerverende zonsopkomst die licht door de hoge kerkramen werpt. Op dit vroege tijdstip kun je genieten van het muziekprogramma Silence, dat een contemplatief contrast vormt met het hectische stadscentrum.

the instrument of troubled dreams
Reeds 400 jaar klinken er concerten in de Oude Kerk, meestal met muziek in ‘gesloten’ delen: de hermetisch contrapunt bij koormuziek van Sweelinck, een muur van orgelgeluid in grootse Bachwerken. The Instrument of Troubled Dreamsvan Cardiff & Miller breekt het musiceren en luisteren open en creëert nieuwe ruimte, klank als tegenwicht van stilte. De Silenceconcerten tijdens de tentoonstelling van ‘The Instrument of Troubled Dreams’ sluiten hierbij aan. De concerten zijn tweemaal klein en intiem van opzet, in het hoogkoor van de kerk. En, als contrapunt, tweemaal groots en ruimtelijk opgezet vanuit de hele kerkruimte.

silence #18
Het Silence concert op 1 februari speelt zich af door de gehele kerk, de wereld van de mellotron wordt ruimtelijk ‘geëxtrapoleerd’. Confrontaties, flarden, contrasten, met talrijke stemmen, strijkinstrumenten en orgelgeluiden. Als luisteraar creëer je je eigen compositie door te bewegen door de kerk, of juist door een vaste plek te kiezen.

1 februari 2019
, 08:00 – 09:00