1 februari 2019

In de vroege morgen is de Oude Kerk een meditatieve oase in de stad, met een enerverende zonsopkomst die licht door de hoge kerkramen werpt. Op dit vroege tijdstip kun je genieten van het muziekprogramma Silence, dat een contemplatief contrast vormt met het hectische stadscentrum.

the instrument of troubled dreams
Reeds 400 jaar klinken er concerten in de Oude Kerk, meestal met muziek in ‘gesloten’ delen: de hermetisch contrapunt bij koormuziek van Sweelinck, een muur van orgelgeluid in grootse Bachwerken. The Instrument of Troubled Dreams van Cardiff & Miller breekt het musiceren en luisteren open en creëert nieuwe ruimte, klank als tegenwicht van stilte. De Silence-concerten tijdens de tentoonstelling van The Instrument of Troubled Dreamssluiten hierbij aan.

silence #18
Het Silence concert op 1 februari speelt zich af door de gehele kerk, de wereld van de mellotron wordt ruimtelijk ‘vergroot’. Confrontaties, flarden, contrasten, stemmen, strijkinstrumenten en geluiden. Als luisteraar creëer je je eigen compositie door te bewegen door de kerk, of juist door een vaste plek te kiezen. Vijf musici spelen met het materiaal van de mellotron, vier bewerkte psalmen van Jan Pieterszoon Sweelinck. Daarnaast wordt Es sang vor langem Jahren van Arvo Pärt, voor stem en twee strijkinstrumenten uitgevoerd. De musici van Silence # 18 zijn: Kaspar Kröner (countertenor), Margarida Sampoia (fluit), Oene van Geel (altviool), Gareth Davis (basklarinet), Pau Solas Masafrets (cello), Jacob Lekkerkerker (mellotron).

1 februari 2019
, 08:00 – 09:00