silence #15: claire m singer en jacob lekkerkerker

7 september 2018

In de vroege morgen is de Oude Kerk een meditatieve oase in de stad, met een enerverende zonsopkomst die licht door de hoge kerkramen werpt. Op dit vroege tijdstip kunt u genieten van het muziekprogramma Silence, dat een contemplatief contrast vormt met het hectische stadscentrum. In samenwerking met Giorgio Andreotta Calò heeft de Oude Kerk een nieuwe reeks Silence-concerten georganiseerd, telkens op de eerste vrijdag van de maanden juni tot en met september. Silence #15 is de laatste editie in deze reeks.

silence – anastasis
Giorgio Andreotta Calò maakt een statement door middel van een eenvoudige ingreep: hij laat de Oude Kerk baden in rood gefilterd daglicht. Dit nieuwe werk, Anastasis, iseen rode sluier van licht die verwijst naar de tweeledige geschiedenis van het gebouw: het zet de warme, kleurrijke sfeer van het katholieke verleden van de Oude Kerk af tegen de visuele leegheid van na de Calvinistische Beeldenstorm van 1566 en Reformatie van 1578. Alle elementen die tijdens Anastasis voor de Silence-concerten worden gebruikt, zijn verbonden met de kerkruimte van de Oude Kerk zelf: de orgels, de luidklokken en de koormuziek van Jan Pieterszoon Sweelinck, die hier 40 jaar organist was. Elk concert vindt op een ander punt in de kerk plaats, en beweegt zich met de zon mee om de kerk, in de maanden Juni, Juli, Augustus en September. Het eerste concert, met Zeno van den Broek, vond plaats in de Mariakapel. Het tweede, geheel akoestische concert, vond plaats in het Hoogkoor, het derde concert in de Sebastiaanskapel, en het vierde tussen de twee orgels, aan de noordwestzijde van de kerk.

claire m singer en jacob lekkerkerker
Het concert op 7 september is een samenwerking tussen de Britse componist Claire M Singer en organist Jacob Lekkerkerker. Het is het laatste concert in de Silence serie rondom Anastasis. Tijdens dit concert is een nieuwe compositie te horen met elektronica, kerkklokken en orgel. Claire M Singer is componist, producent en vertolker van akoestische en elektronische composities, films en installaties. Wereldwijd trad zij op in galeries, in clubs en op festivals. In opdracht van de Oude Kerk componeerde zij Fairge, ter gelegenheid van de tentoonstelling van Marinus Boezem in 2017. Fairge is, net als haar overige werk, uitgegeven op het label Touch.

muziek in de oude kerk
De Oude Kerk kent een indrukwekkende muziekgeschiedenis en was in de zestiende eeuw een van de eerste plekken in Noord-Europa waar een publiek op een laagdrempelige wijze van openbare concerten kon genieten. In November 2016 is de Oude Kerk gestart met de muziekserie Silence, concerten op het vroege ochtenduur, in aansluiting op de kunstprogrammering van de Oude Kerk en in de context van een monumentaal historisch gebouw. In deze concerten toont de Oude Kerk zich als podium voor nieuwe ruimtelijke muziek: publiek en musici verkennen samen het gebouw.

silence #15: claire m singer en jacob lekkerkerker
7 september 2018, 08:00 – 09:00 uur
prijs: 10 euro (online tickets)
(vrij entree met museumkaart, we are public of vriendenpas)