silence #1

4 november 2016

There is no such thing as an empty space or an empty time. There is always something to see, something to hear. In fact, try as we may to make a silence, we cannot. – John Cage (in Silence, 1961)

De Oude Kerk is op de vroege ochtend om 08:00 uur een meditatieve oase in de stad, met een enerverende opkomst van de zon door de hoge kerkvensters. Op dit vroege uur klinkt in de Oude Kerk het muziekprogramma silence, een contemplatief tegengeluid in een hectische binnenstad. Vrijdag 4 november vindt de opmaat van silence plaats met muzikanten Erik Bosgraaf (blokfluit) en Jorrit Tamminga (elektronica). Na het concert geeft Jacob Lekkerkerker, curator muziek van de Oude Kerk, een korte presentatie waarin de nieuwe muziekprogrammering van de Oude Kerk wordt toegelicht.

de muzikanten

Erik Bosgraaf is Nederlands meest vooraanstaande blokfluitist, onderscheiden met onder meer de Nederlandse Muziekprijs. Jorrit Tamminga is geluidskunstenaar en componist wiens werk op belangrijke muziekfestivals wereldwijd wordt uitgevoerd. Op 4 november brengen ze een bewerking van Dialogue de L’Ombre Double van Pierre Boulez, improvisaties en spelen ze samen met een studentenensemble van het Amsterdams Conservatorium.

muziek in de oude kerk
De Oude Kerk kent een indrukwekkende muziekgeschiedenis en was in de zestiende eeuw een van de eerste plekken in Noord-Europa waar een publiek van openbare concerten kon genieten. In afwachting van de restauratie van het Vater-Müller Orgel koos de Oude Kerk ervoor om de stille tijd goed te gebruiken en na te denken over een nieuw muzikaal programma. Vanuit gesprekken met muzikanten, kunstenaars en programmeurs is een muziekprogrammering ontwikkeld in aansluiting op de kunstprogrammering van de Oude Kerk en in de context van een monumentaal gebouw.

silence #1
4 november 2016
08:00-09:00
Oude Kerk, Oudekerksplein 23, Amsterdam
prijs: € 10,- (Museumkaart, Vrienden van de Oude Kerk, ICOM card, I Amsterdam city card, stadspas vrij entree)

PR_Silence


Delen