002.OUDE KERK-SARAH VAN SONSBEECK 2017 -PH.GJ.vanROOIJ

sarah van sonsbeeck

19 mei - 17 september 2017

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

we may have all come on different ships, but we’re in the same boat now*

In haar vroege tijd was de Oude Kerk een havenkerk waar schepen werden gezegend, gebeden werd voor behouden thuiskomst en talrijke zeelieden en zeehelden hun laatste rustplaats vonden. Van 19 mei tot en met 17 september brengt Sarah van Sonsbeeck de zee terug in de Oude Kerk met dit gegeven als leitmotief.

Wat verbindt de geschiedenis van de Oude Kerk in Amsterdam met het actuele vraagstuk van migratie? Deze vraag bracht Kunstenaar Sarah van Sonsbeeck op de verweving van de Oude Kerk met de zee. Vroeger was de kerk niet alleen een van de weinige publieke, overdekte plekken waar zeilen en netten konden worden hersteld en zeehelden begraven werden. Ook werd het tongewelf met scheepstimmertechnieken vervaardigd als een omgekeerde romp van een boot. Een gedeelte van het kerkgebouw heeft dan ook niet voor niets de traditionele benaming ‘het schip’. In de kerk zijn zelfs fragmenten van beschilderingen te vinden die ook op zeemanstatoeages voorkwamen. Met de tentoonstelling doet de zee opnieuw intrede in de kerk, om de bezoeker tot nadenken aan te zetten over de vroegere, als ook de huidige betekenis van het monumentale gebouw.

In 2012 maakte Van Sonsbeeck haar Anti Drone Tent uit reddingsdekens, een materiaal gebruikt om het lichaam warm te houden en waaronder men onzichtbaar wordt voor drones. De actualiteit rondom vluchtelingen heeft de betekenis van de gouden Mylar deken beduidend veranderd. Regelmatig tonen mediabeelden vluchtelingen verpakt in goud, als geabstraheerde vormen, na een verschrikkelijke overtocht op zee. Juist op dit gouden, beschermende materiaal, zowel opzichtig als flinterdun, wil Van Sonsbeeck reflecteren in de Oude Kerk, een eeuwenoud gebouw dat van origine ook een bescherming en behuizing biedt.

sarah van sonsbeeck
Sarah van Sonsbeeck (1976) studeerde architectuur aan de TU Delft (MA) en deed een bachelor visuele kunst aan de Gerrit Rietveld Academie. Van 2008 tot 2009 was ze een van de residenten van de Rijksacademie van Beeldende Kunsten te Amsterdam. Haar werk was onder andere te zien in galerie Annet Gelink, Amsterdam (2017 & 2013); de Nederlandsche Bank, Amsterdam (2013); Boijmans van Beuningen, Rotterdam (2013); Van Abbemuseum, Eindhoven (2012); Museum Abteiberg, Mönchengladbach (2011); De Paviljoens, Almere (2009) en Stedelijk Museum, Amsterdam (2009).

Lees hier de openingsspeech van Jacqueline Grandjean, directeur Oude Kerk.

we may have all come on different ships, but we’re in the same boat now – sarah van sonsbeeck
19 mei t/m 17 september 2017
oude kerk, oudekerksplein (de wallen), amsterdam
prijs: 10 euro (Museumkaart, ICOM card, I Amsterdam City card, stadspas vrij entree)
openingstijden: dagelijks 10 – 18 uur, m.u.v. zondag 13 – 17:30 uur

Dit project is mede mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

*quote toegeschreven aan Ds. Martin Luther King

001.OUDE-KERK-SARAH-VAN-SONSBEECK-2017--PH.GJ

beeld: gert jan van rooij

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.