reflectie rode raam

21 juni 2019

Op 23 september werd een rood glas-in-lood raam onthuld in het Heilig Graf. Het kunstwerk van Giorgio Andreotta Calò (Venetië, 1979) brengt de rooms-katholieke beeldtaal terug in de in 1515 gebouwde kapel, en benadrukt de leegte die ontstond na de beeldenstorm, toen de beeldengroep met Christus hier werd vernield en later verwijderd. Het raam markeert de ommekeer in religieus denken.

Het raam zorgde voor ophef. Sommigen zagen het als een provocatie, anderen zagen hierin de ongewenste relatie met de rosse buurt. Na twee rechtszaken is besloten om over de betekenis van het raam in gesprek te blijven. De gedachte hierbij is dat erfgoed niet ontstaat in een nacht. Doordat de betekenis die mensen aan iets geven groeit, verdient het na verloop van tijd het predikaat erfgoed.

Zo gezegd zo gedaan. De komende 10 jaar organiseren we op 21 juni, de langste dag van het jaar, een gesprek over de betekenis van het rode raam in het Heilig Graf. En volgen we de veranderende betekenis die aan het raam gegeven wordt.

meer informatie over het rode raam vind je hier.

Programma

16:45
ontvangst, koffie en thee in Hoog Koor

17:00
Jacqueline Grandjean
welkom en introductie

17:15
Patrick Healey
reflection on architecture and light in Oude Kerk (engelstalig)

17:30
vragen van het publiek

17:45
presentatie van publicatie ‘Anastasis’ van Giorgio Andreotta Calò

18:00
einde programma

 

reflectie rode raam
vrijdag 21 juni, 17:00-18:00
vrije toegang
registratie online

 

afbeelding maarten nauwDelen