playing the cathedral – concerten 12 mei

12 mei 2019

Op 12 mei 2019 kun je de hele dag van zonsopgang tot ver na zonsondergang genieten van eenmalige concerten in de Oude Kerk. Deze concertreeks staat in teken van het pas gerestaureerde Vater-Müllerorgel. Nicolás Jaar, Philip Glass, James McVinnie, Leo van Doeselaar, Nederlands Kamerkoor en andere topmusici brengen eigen composities en werk van klassieke componisten. De plaatsen zijn beperkt, dus reserveer nu je tickets. Meer informatie over de toekomst van de muziek in de Oude Kerk vind je op playingthecathedral.org.

programma
06:00-09:00 improvisatiesessie van Nicolás Jaar (UITVERKOCHT)
12:00 orgelmatinee Leo van Doeselaar met Bach / Vivaldi
14:15 live concert Philip Glass (Artvark en Nederlands Kamerkoor) (UITVERKOCHT)
16:00-19:00 improvisatiesessie van Nicolás Jaar (UITVERKOCHT)
20:00 orgelrecital James McVinnie met Bach, Glass
22:00-01:00 improvisatiesessie van Nicolás Jaar (UITVERKOCHT)

nicolás jaar (UITVERKOCHT)
Op 12 mei is Nicolás Jaar 3 x 3 uur aanwezig in de Oude Kerk. In die tijd maakt hij nieuw werk, en gebruikt hij fragmenten van eerder werk dat ontstond tijdens zijn artist-in-residency hier. Gedurende drie blokken van drie uur maakt hij gebruik van het pas gerestaureerde Vater-Müllerorgel, het transeptorgel, de akoestische resonantie van het gebouw en elektronica. Muziek in diepe dialoog met de gotische ruimte van de Oude Kerk. Nicolás Jaars performance klinkt in de vroege ochtend van 12 mei, van 6:00 tot 9:00 uur, in de middag van 16:00 tot 19:00 uur en in de late avond van 22:00 tot 1:00 uur. Toegang uitsluitend op vertoon van een op dat moment geldig ticket.  De laatste tickets staan nu online!

james mcvinnie
James McVinnie speelt om 20 uur het orgelrecital. Deze beroemde jonge organist is de voormalig organist van Westminster Abbey in Londen en werkt samen met enkele van ’s werelds toonaangevende componisten, producers en kunstenaars. Zo schreven onder meer Nico Muhly, Valgeir Sigurðsson en kunstenaar Martin Creed composities voor hem. Op 12 mei brengt McVinnie muziek van onder andere Bach en Philip Glass.

leo van doeselaar
Om 12 uur klinkt het matineeconcert met Leo van Doeselaar, organist van Het Concertgebouw. Van Doeselaar geeft wereldwijd concerten, en werkt samen met de vooraanstaande klassieke orkesten, dirigenten en musici van onze tijd. Tijdens het matineeconcert op 12 mei kun je genieten van muziek van Vivaldi, in een bewerking van Bach, en van een grote orgelfantasie van Mozart.

philip glass (UITVERKOCHT)
Op zondag 12 mei vindt een bijzonder liveconcert van Philip Glass plaats in de Oude Kerk. Glass speelt zelf op het Vater-Müllerorgel en brengt onder andere een uitvoering van The Building uit Einstein on the Beach, in samenwerking met het Artvark Saxophone Quartet. Daarnaast klinken andere delen uit Einstein on the Beach, met het Nederlands Kamerkoor onder leiding van James McVinnie, spreekstem Claron McFadden. Solo speelt de Amerikaanse componist Mad Rush in een speciale bewerking voor orgel.

playing the cathedral
12 May 219, 06:00 a.m. – 01:00 a.m.
oude kerk, oudekerksplein (wallen), amsterdam
tickets enkel online