opbouw: the fall (beperkt geopend)

15 november - 25 november 2021

Van 15 tot en met 25 november wordt gewerkt aan de opbouw van The Fall, de eerste Nederlandse solotentoonstelling van de Schotse geluidskunstenaar Susan Philipsz. Tijdens deze opbouwperiode zijn we beperkt geopend. Hieronder vind je meer informatie over de opbouw, de toegankelijkheid van de Oude Kerk in die periode en het kunstwerk. Vanaf 26 november openen de deuren weer volgens reguliere openingstijden en zal de geluidsinstallatie van Philipsz voor publiek te zien en te horen zijn.

toch een bezoek aan de oude kerk?
Ben je nieuwsgierig naar het werk en wil je tijdens de opbouw toch een bezoek brengen aan de Oude Kerk? Kom dan langs tijdens reguliere openingstijden. De toegang is gratis omdat tijdens deze opbouwperiode alleen één van de kapellen toegankelijk is. We ontvangen je met koffie en thee. Vanuit de Sebastiaanskapel kan je naast een glimp van het opbouwproces ook meekijken bij de live-restauratie van de Spiegelkamer. Onze publieksmedewerkers geven graag tekst en uitleg over het opbouwproces, de geluidsinstallatie zelf en de restauratie. Wil je meer weten over de restauratie van de Spiegelkamer klik dan hier.
Let op! Op 24 en 25 november is de kerk gesloten.

over de installatie

Dit najaar opent in de Oude Kerk de eerste Nederlandse solotentoonstelling van de Schotse geluidskunstenaar Susan Philipsz (Glasgow, 1965). Als uitgangspunt voor haar nieuwe werk neemt Philipsz muziek van Jan Pieterszoon Sweelinck (1561-1621). ’s Lands beroemdste componist werd 400 jaar geleden in de Oude Kerk begraven. Sweelinck legde na de Reformatie in de Oude Kerk de basis voor openbare orgelconcerten. Jonge organisten uit heel Europa kwamen naar Amsterdam om les van hem te krijgen. Met bewerkingen van Sweelincks muziek verkent Philipsz deze herfst de unieke akoestiek van het oudste gebouw van de stad op een nieuwe manier. Door haar eigen stem in een monumentale omgeving te laten klinken, gaat ze dieper in op de architectuur en ruimte om ons heen. Visueel zal de installatie de monumentale omgeving van de Oude Kerk weer op een nieuwe manier zichtbaar maken.

De installatie wordt mogelijk gemaakt door en in samenwerking met Susan Philipsz, haar studio en ons vaste opbouw-team, Anything is Possible.