ontdek de oude kerk

t/m 31 december 2021

Ontdek de collectie van het oudste gebouw van de stad en meer dan 700 jaar geschiedenis. De collectie van de Oude Kerk bestaat uit talrijke objecten en verschillende schilderijen en prenten. Het grootste object in de collectie is het kerkgebouw zelf.  Het monument maakt de archeoloog in je wakker: open de deuren van de verschillende zijruimtes en kom met de audiotour meer te weten over de rijke geschiedenis en collectie. We wensen je een inspirerende zoektocht!

oud + nieuw
In de Oude Kerk gaan heden en verleden hand in hand. Kijk omhoog, naar de middeleeuwse schilderingen op de houten gewelven van de kerk, en naar beneden: de vloer is bedekt met grafzerken. Het graf van Saskia van Uylenburgh, de vrouw van Rembrandt, vind je er onder het kleine koororgel aan de zijkant. Op verschillende plaatsen in de kerk zie je werk van hedendaagse kunstenaars, die een relatie aangaan met het gebouw en haar geschiedenis. Bezoek het Heilig Graf met het rode glasraam (2018) van Giorgio Andreotta Calò. Bewonder het picturale licht op het fotowerk, #0095 [Inside] (2017), van Misha de Ridder en bekijk in de doopkapel de Jan Pieterszoon Coen-sculptuur (2017) van Iswanto Hartono waarin hij het koloniale verleden van Indonesië verbindt  met de geschiedenis van de Oude Kerk.

restauratie
Ook dit najaar staat in teken van zorg voor het gebouw. Zo zie je als bezoeker hoe verschillende elementen in de Oude Kerk worden gerestaureerd en geconserveerd. In de oostgevel van de Mariakapel is een steiger opgetrokken om schade aan de muren en glas-in-lood ramen te herstellen. Lees hier meer over de geschiedenis van de ramen en het restauratieproces. In de Spiegelkamer wordt momenteel het bloemenbehang onder handen genomen. De loszittende stukjes behang en scheurtjes rondom de deuren worden hersteld en verstevigd. Na het herstellen van de scheuren worden de schades gevuld en geretoucheerd. Vervolgens wordt het hele behang grondig afgestoft en schoongemaakt, waardoor de oorspronkelijke kleuren opnieuw kunnen pronken. Klik voor meer informatie hier. Het restauratieproces vindt voor een belangrijk deel in de Spiegelkamer zelf plaats; kijk je mee?

Foto: © Bibi Veth