ontdek de oude kerk

permanent

Ontdek de collectie van het oudste gebouw van Amsterdam en meer dan 700 jaar geschiedenis.  Het grootste object in de collectie is het kerkgebouw zelf. Naarmate je de ruimte verder verkent ontdek je verschillende objecten en onderdelen van het interieur die samen de vaste collectie vormen. Bijvoorbeeld een bijzondere zijruimte of de kerkbanken met humoristische taferelen. Met de audiotour kom je meer te weten over de rijke geschiedenis van de Oude Kerk en deze veelzijdige collectie. We wensen je een inspirerende zoektocht met veel ontdekkingen!

bestel tickets

indrukwekkende leegte
Als gevolg van de godsdienststrijd die West-Europa vanaf het begin van de 16e eeuw in zijn greep hield braken in de zomer van 1566 verschillende opstanden uit waarbij kerken werden ontsierd. De Beeldenstorm heeft in de Oude Kerk een leegte veroorzaakt die vandaag de dag een belangrijk onderdeel is van de beleving van de kerk. Tussen de soberheid van het protestantse kerkinterieur vind je op verschillende plekken in het gebouw sporen uit het katholieke verleden van de kerk. Bijvoorbeeld de schilderingen op de gewelven, pilaren en balken en de overgebleven kleurrijke glas-in-lood ramen.

oud + nieuw
In de Oude Kerk gaan heden en verleden hand in hand. Kijk omhoog, naar de middeleeuwse schilderingen op de houten gewelven van de kerk, en naar beneden: de vloer is bedekt met grafzerken. Het graf van Saskia van Uylenburgh, de vrouw van Rembrandt, vind je er onder het kleine koororgel aan de zijkant. Op verschillende plaatsen in de kerk zie je werk van hedendaagse kunstenaars, die een relatie aangaan met het gebouw en haar geschiedenis. Bezoek het Heilig Graf met het rode glasraam (2018) van Giorgio Andreotta Calò. Bewonder het picturale licht op het fotowerk, #0095 [Inside] (2017), van Misha de Ridder en bekijk in de doopkapel de Jan Pieterszoon Coen-sculptuur (2017) van Iswanto Hartono waarin hij het koloniale verleden van Indonesië verbindt  met de geschiedenis van de Oude Kerk.

restauratie
Ook dit voorjaar staat in teken van zorg voor het gebouw. Zo zie je als bezoeker hoe verschillende delen van de Oude Kerk worden gerestaureerd en geconserveerd. In de oostgevel van de Mariakapel is een steiger opgetrokken om schade aan de muren en glas-in-lood ramen te herstellen. Lees hier meer over de geschiedenis van de ramen en het restauratieproces. In de Spiegelkamer wordt momenteel het bloemenbehang onder handen genomen. De loszittende stukjes behang en scheurtjes rondom de deuren worden hersteld en verstevigd. Na het herstellen van de scheuren worden de schades gevuld en geretoucheerd. Vervolgens wordt het hele behang grondig afgestoft en schoongemaakt, waardoor de oorspronkelijke kleuren opnieuw kunnen pronken. Klik voor meer informatie hier. Het restauratieproces vindt voor een belangrijk deel in de Spiegelkamer zelf plaats; kijk je mee?

hoogtepunten
Wil je meer weten over de hoogtepunten uit onze collectie klik hier.

Foto: © Gert Eikelboom