nationale orgeldag

10 september 2022

Op zaterdag 10 september vindt een nieuwe editie plaats van Nationale Orgeldag. Organist-titulair Matteo Imbruno speelt vijf concerten op de drie kerkorgels. Een reis door de muziekgeschiedenis met werk van componisten die op verschillende manieren met de Oude Kerk verbonden zijn.

concerten
12:00 aanvang concert (circa 20-30 minuten)
13:00 aanvang concert (circa 20-30 minuten)
14:00 aanvang concert (circa 20-30 minuten)
15:00 aanvang concert (circa 20-30 minuten)
16:00 aanvang concert (circa 20-30 minuten)

programma
Het programma wordt later bekend gemaakt.

over de orgels
De Oude Kerk kent een lange orgeltraditie. Al in de 15e eeuw hing tegen de westwand van het schip (de torenmuur) een orgel. In 1539 kwam er een nieuw instrument. Op dat orgel speelde de beroemde componist Jan Pieterszoon Sweelinck tussen 1577 en 1621.  In 1724 bouwde orgelbouwer Christian Vater in opdracht van de kerk een nieuw instrument. Kort na de voltooiing van het Vater-orgel vertoonde de kerktoren tekenen van verzakking. Door instortingsgevaar werd het orgel gedemonteerd. Nadat de fundering van de toren was hersteld, ontving Johann Caspar Müller in 1742 de opdracht het orgel te herplaatsen. Naast het hoofdorgel, bevindt zich tegen de oostgevel het kleinere transeptorgel uit 1965 en naast het koor bevindt zich het zogeheten Italiaanse orgel van Niccola Puccini gebouwd in 2010. De drie orgels worden regelmatig bespeeld in de verschillende muziekseries. Kijk voor meer informatie over het muziekprogramma hier.

over Matteo Imbruno
Matteo Imbruno (1964) is wereldvermaard concertorganist. Onlangs ontving hij de Frans Banninck Cocqpenning voor zijn verdiensten als musicus voor de stad Amsterdam. Imbruno studeerde orgel in Bologna (Liuwe Tamminga), Rotterdam (Bernard Winsemius) en Lübeck (Martin Haselböck). Sinds 1997 is hij organist-titulair van de Oude Kerk in Amsterdam, dezelfde functie die Jan Pieterszoon Sweelinck in de 17e eeuw bekleedde. Imbruno speelde op de meest prestigieuze festivals en muziekcentra in de wereld. Hij was gastdocent aan het Buenos Aires Conservatory, University of Rosario, University of Mendoza (Argentinië), Arizona State University en Brown University (USA). Verder is hij artistiek leider van het Internationaal Orgelconcours Jan Pieterszoon Sweelinck in de Oude Kerk en de Fondazione Accademia di Musica Italiana per Organo in Pistoia.

toegang
De concerten zijn vrij toegankelijk met een geldig toegangsbewijs voor de Oude Kerk. Reserveren is niet nodig.

*De dag valt samen met het Open Monumenten-weekend (10 en 11 september). Overal in Nederland worden monumentale (kerk)gebouwen opengesteld. Omdat de Oude Kerk, net als veel andere (museale) monumenten, het hele jaar geopend is geldt de standaard entreeprijs.

Foto: Maarten Nauw