nachtelijke dwaling #7 met david helbich

16 april 2016, 20:00-21:00

Na een jaar van stilte organiseerde de Oude Kerk een nieuwe reeks ‘dwalingen’: performances in en rondom de kerk, waar kunstenaars nieuw, performatief, site-specifiek werk tonen. Elke drie maanden maak je kennis met een kunstenaar die vanuit een nieuw uitgangspunt de verborgen, vergeten en duistere aspecten van de Oude Kerk als gebouw, als historisch monument, maar ook als onderdeel van haar omgeving (het Wallengebied) onderzoekt.

16 april: nachtelijke dwaling #7 met david helbich
Tijdens de eerste editie van onze huidige reeks Nachtelijke Dwalingen nodigde de Oude Kerk componist, beeldend kunstenaar en choreograaf David Helbich uit. Helbich heeft zich verdiept in de historische, architectonische en akoestische eigenschappen van het gebouw. De Oude Kerk werd één groot instrument en het publiek speelt hierbij een cruciale rol. De performance riep een ervaring op die alle zintuigen op scherp zet, gemixt met de voor Helbich zo karakteriserende humor en absurdisme. Terugkerende elementen in zijn oeuvre zijn de manieren waarop hij het publiek betrekt als actieve individuen en de collectieve zoektocht naar een openstelling van de ervaringen in een artistiek beperkte ruimte.

Nachtelijke Dwalingen 2016 is samengesteld door curatoren Julia Geerlings en Fleur van Muiswinkel en wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Doen.

Beeld: Nachtelijke Dwalingen 2016, Oude Kerk © Ernst van Deursen.