monuments #6: thomas ospital

11 december 2021

Op zaterdag 11 december speelt Thomas Ospital een orgelconcert in de serie Monuments. Een moment op zaterdagavond waarop de tijd een uur stilstaat, de geschiedenis op intense wijze klinkt in de grootse akoestiek van de Oude Kerk.

concert
De jonge Parijse organist Thomas Ospital is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van de meest aansprekende concertorganisten wereldwijd. Hij speelt een programma met muziek van Bach en met het beroemde Mein Junges Leben hat ein End van Sweelinck. Daarnaast zal hij improviseren op het Vater-Müllerorgel, in dit eerste solo orgelconcert na de restauratie van de Oudekerkstoren. Want, het beroemde orgel was in 2020 stil, nadat het orgel zelf al van 2015 tot 2019 gerestaureerd werd. Vanaf nu klinkt het beroemde orgel ook weer in de ochtendserie Silence en Playing the Cathedral.

biografie
Thomas Ospital, (Ayherre, Frankrijk, 1990), studeerde van 2008 tot 2015 aan het Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse de Paris, waar hij sinds september 2021 zelf docent orgel is. Thomas was tussen 2009 en 2014 prijswinnaar bij vele internationale concoursen en studeerde onder bij de organisten van de Notre-Dame Olivier en Philippe Levebvre. In 2015 werd hij benoemd tot organist-titulair van een andere beroemde kerk in Parijs: de Église Saint-Eustache, met het grootse pijporgel van Frankrijk. Hij treedt wereldwijd op, als solist en met koren en orkesten. Hij is, hoe jong uit, vermaard om zijn improvisaties, in vele vormen, onder meer als begeleiding van stomme films.

monuments #6
11 december, 20.15