meer oude kerk

vanaf 6 oktober 2018

De Oude Kerk presenteert een lang verborgen kunstschat: zeven historische zijruimtes, waaronder enkele ruimtes die eerder niet voor publiek toegankelijk waren. Open de deuren van de verschillende zijruimtes – de Collegekamer, Spiegelkamer, Kerkmeesterskamer, het Heilig Graf, de IJzeren Kapel en de bibliotheek – en ontdek de rijke geschiedenis en collectie van het oudste gebouw van Amsterdam.

De collectie van de Oude Kerk is eeuwenlang verborgen gebleven. Niemand was zich bewust van haar cultuurhistorische betekenis. Totdat er in 2016 onderzoek werd gedaan naar de schilderijen, objecten en bouwelementen. Toen bleek dat veel van wat verscholen was gezien moest worden. De schilderijen van David Colijns en Emmanuel de Witte behoren tot de collectie Nederland. Recentelijk nam het Rijksmuseum twee objecten van de Oude Kerk in bruikleen. En belangrijke schilderijen waaronder ‘het gezicht op het IJ’ werden gerestaureerd. Nu de collectie tot leven is gekust, wil de Oude Kerk haar aan het publiek tonen. Dit gaat gepaard met een omvangrijke herinrichting, waarbij het entreegebied is opgefrist, een museumwinkel wordt ontwikkeld en de zijruimtes zijn geklimatiseerd. Er valt meer te ontdekken in de Oude Kerk, dus kom gauw langs

meer ruimte
De collectie van de Oude Kerk bestaat uit ca. 2600 objecten en ca. 100 schilderijen en prenten. In totaal komt er 155 m2 tentoonstellingsruimte bij om deze kunstschatten te laten zien. De Kerkmeesterskamer, de Librije, de IJzeren Kapel, de Spiegelkamer, de Bibliotheek en Collegekamer maar ook het Heilig Graf zijn vanaf dit najaar dagelijks toegankelijk. Een gloednieuwe ervaring. Sommige zijruimtes, waaronder de geheimzinnige IJzeren Kapel, blijven in het verleden permanent gesloten. Tijdens een eerste tijdelijke presentatie in de Collegekamer is een zilveren monstrans te zien van 1 meter hoog, een bruikleen van de Nicolaikirche in Kalkar. Dit middeleeuwse topstuk dateert uit 1549 en maakte oorspronkelijk, in de katholieke tijd, deel uit van het bezit van de Oude Kerk.

meer kunst
De nieuwe opstelling van de collectie in de intieme zijruimtes van de Oude Kerk geeft je de kans om meer te ontdekken over de Oude Kerk en kunstwerken op hun oorspronkelijke plek te bezichtigen. Daarnaast is er nu ook ruimte voor bruiklenen met een historisch belang, zoals bijvoorbeeld de monstrans uit de Nicolaikirche in Kalkar. En er is ruimte voor werk van hedendaagse kunstenaars. Zo laat Niek Kemps zich door de IJzeren Kapel inspireren en hangt er werk van Misha de Ridder in de Kerkmeesterskamer. Een nieuwe audiotour gidst je langs de ontdekte kunstschatten.

meer verhalen
Bij de Alteratie van Amsterdam, op 26 mei 1578, werd de katholieke burgemeester Cornelis Jacobsz., oud-kerkmeester van de Oude Kerk, uit zijn ambt gezet en uit de stad verbannen. De Oude Kerk werd protestants. De jaren ervoor waren roerig geweest en in Amsterdam was de weerstand tegen katholieken hand over hand toegenomen. Cornelis Jacobsz. vertrok naar Kalkar waar hij familie had. Bij zijn verhuizing nam hij zijn meest dierbare bezittingen mee. Later volgde de kostbare monstrans uit de Oude Kerk, die hij eigenhandig voor omsmelting had behoed door hem voor de zilverwaarde over te nemen. Het was zijn bedoeling het terug te geven zodra de Oude Kerk zich weer katholiek kon noemen. Maar dat moment brak nooit aan. Toen de Synode van Dordrecht in 1619 duidelijk maakte dat van een herstel van de katholieke eredienst nooit sprake zou zijn, schonk zijn zoon de monstrans aan de Nicolaikirche in Kalkar. Die heeft hem al 450 jaar in bezit. Maar in oktober keert de monstrans voor de duur van een jaar terug naar de Oude Kerk. Vanaf zijn tijdelijke plaats in de Collegekamer vertelt dit kostbare, eeuwenoude object niet alleen het verhaal van de katholieke devotie en de gevolgen van de Alteratie, het zet ook aan tot denken over een ervaring die veel nieuwkomers in Amsterdam met elkaar delen. Wat betekent het om huis en haard te moeten verlaten?

meer museum
De Oude Kerk is de eerste kerk van Amsterdam en het oudste gebouw van de stad. Als hedendaagse kunstinstelling in een historisch monument onderzoekt de Oude Kerk haar vroegere, huidige en toekomstige betekenissen en haar dynamische omgeving als pars pro toto voor de ontwikkeling van onze samenleving. Haar geschiedenis, cultuurhistorische waarden en architectuur gelden hierbij als een constante; de kunst vormt het discontinue aspect dat bevraagt en heroverweegt. In de Oude Kerk werken kunsthistorici en historici samen aan spraakmakende en impactvolle presentaties. Hedendaagse kunst en erfgoed gaan in de Oude Kerk hand in hand.

Meer Oude Kerk versterkt de huidige programmering door de collectie te ontsluiten en aan te vullen met internationale bruiklenen. Zo worden de vele verhalen ontsloten die in het oudste gebouw van Amsterdam verscholen liggen. Meer Oude Kerk is een laagdrempelige maar inhoudelijk krachtige museumervaring die de fundering vormt voor nieuwe, eigentijdse interventies en interpretaties van de Oude Kerk en haar collectie door hedendaagse kunstenaars.

Meer Oude Kerk is mogelijk gemaakt met steun van o.a. de BankGiro Loterij, het Mondriaan Fonds, het VSB Fonds, Amsterdams Fonds voor de Kunst, de Stichting Dioraphte, het Prins Bernhard Cultuurfonds, Amsterdam City Walk en de Vrienden van de Oude Kerk

Foto’s: © Oude Kerk, fotograaf: Maarten Nauw