collectie oude kerk: 1500 – heden

tot 30 september 2019

Ontdek deze zomer de collectie van de Oude Kerk en meer dan 700 jaar geschiedenis. De collectie van de Oude Kerk bevat objecten vanaf 1500 tot vandaag. Het grootste object in de collectie is het kerkgebouw zelf. Heden en verleden vloeien in de Oude Kerk door en naast elkaar. Deze zomer vind je op verschillende plekken in de kerk werk van hedendaagse kunstenaars die een relatie aangaan met het gebouw en haar geschiedenis.

De collectie van de Oude Kerk bestaat uit ca. 2600 objecten en ca. 100 schilderijen en prenten. De schilderijen van David Colijns, het leger van de Farao (1625) en Emmanuel de Witte, Interieur van de Oude Kerk (twee helft 17de eeuw)  behoren tot de collectie Nederland. Het grootste object in de collectie is het kerkgebouw zelf. Bezoek je de Oude Kerk, dan kun je sporen van meer dan 700 jaar geschiedenis ontdekken. Een nieuwe audiotour stimuleert je om nog beter te kijken naar de ontdekte kunstschatten.

oud + nieuw
In de Oude Kerk gaan heden en verleden hand in hand. Deze zomer zie je op verschillende plaatsen in de kerk werk van hedendaagse kunstenaars, die een relatie aangaan met het gebouw en haar geschiedenis. Bezoek het Heilig Graf met het rode glasraam (2018) van Giorgio Andreotta Calò. Bewonder het picturale licht op het fotowerk, #0095 [Inside] (2017), van Misha de Ridder. Kom te weten hoe de boomerang, Do unto others… (1997), van Mona Hatoum en de monstrans (1549) met elkaar verbonden zijn en veel meer.

restauratie
Deze zomer staat eveneens in teken van zorg voor het gebouw. Zo zie je als bezoeker hoe verschillende elementen in de Oude Kerk worden gerestaureerd en geconserveerd. De afgelopen maanden werden de misericordis in het Hoogkoor gerestaureerd. Houtborende insecten werden verwijderd, gaatjes werden opgestopt en mechanische schade werd hersteld. In de Mariakapel vinden een aantal werkzaamheden plaats rondom de ramen. Scheuren in het metselwerk worden zorgvuldig dichtgemaakt en het natuursteen rondom het ronde raam (rozetvenster) wordt hersteld. Ook het bloemenbehang in de Spiegelkamer wordt onder handen genomen. De loszittende stukjes behang en scheurtjes rondom de deuren worden hersteld en verstevigd. Na het herstellen van de scheuren worden de schades gevuld en geretoucheerd. Vervolgens wordt het hele behang grondig afgestoft en schoongemaakt, waardoor de oorspronkelijke kleuren opnieuw kunnen pronken. En ook de façade van de Doopkapel wordt deze zomer schoongemaakt en op verschillende plekken hersteld.

oude kerk
De Oude Kerk is de eerste kerk van Amsterdam en het oudste gebouw van de stad. Als hedendaagse kunstinstelling in een historisch monument onderzoekt de Oude Kerk haar vroegere, huidige en toekomstige betekenissen en haar dynamische omgeving als pars pro toto voor de ontwikkeling van onze samenleving. Haar geschiedenis, cultuurhistorische waarden en architectuur gelden hierbij als een constante; de kunst vormt het discontinue aspect dat bevraagt en heroverweegt. In de Oude Kerk werken kunsthistorici en historici samen aan spraakmakende en impactvolle presentaties. Hedendaagse kunst en erfgoed gaan in de Oude Kerk hand in hand.