RG_20161118_MG_7800-bewerkt

marinus boezem

24 november 2016 - verlengd t/m 30 april 2017

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Marinus Boezem (1934) ontwikkelde voor de Oude Kerk maar liefst vijf nieuwe werken waaronder een verticaal labyrint, waarin we als bezoeker verschijnen of verdwijnen. In de afgelopen twee jaar bezocht Marinus Boezem het oudste gebouw van Amsterdam meerdere malen om vat te krijgen op de plekken waar de architectuur de mens voor even uit zijn aardse bestaan lijkt op te tillen. Boezem ontwikkelde ideeën die samenkwamen in een intensief begrip van zwaartekracht. Zo brengt een lift, als deus ex machina (Latijn: god uit een machine), je tot aan het hoogste kerkraam. Op 15 meter hoogte zie je de monumentale Oude Kerk vanuit een heel nieuw perspectief. Bij het raam heeft de kunstenaar voor de bezoeker een persoonlijke boodschap achtergelaten.

marinus boezem
Zijn visie op de gotische architectuur was een van de redenen voor de Oude Kerk om Marinus Boezem te vragen om nieuw werk te ontwikkelen voor dit laat-gotische monument. Boezem wordt gerekend tot de grondleggers van de conceptuele kunst. Een zekere lichtheid is kenmerkend voor zijn werk. Als materiaal gebruikt hij vaak ongrijpbare elementen als wind, lucht en transparantie. Uit zijn werken blijkt een fascinatie voor kerken en kerkgebouwen. Een van Boezems bekendste werken is de Groene Kathedraal (1978-heden) in Zuid-Flevoland. Hij plantte 178 jonge populieren die de plattegrond van de kathedraal van Reims (1211-1290) vormen. Het beeldmerk van de plattegrond van de kathedraal van Reims is door de jaren heen het beeldmerk van Boezem geworden. De gotiek, met de kathedraal als hoogtepunt, ziet hij als een metafoor voor het menselijke verlangen tot vergeestelijking. Het verlangen om te vliegen, op te stijgen naar het goddelijke en al het aardse achter zich te laten.

van ‘op losse schroeven’ tot art basel
De curatoren van de laatste editie van Art Basel (juni 2016) selecteerden ShowIX – The Curtain Room (1965 – 2016) van Marinus Boezem voor de toonaangevende presentatie Unlimited. Dit is tekenend voor de internationale aandacht momenteel voor kunstenaars uit de jaren ’60 en ’70. Boezem exposeerde in binnen- en buitenland, waaronder de spraakmakende eerste tentoonstellingen van internationale conceptuele kunst ‘Op Losse Schroeven’ in het Stedelijk Museum (Amsterdam, 1969) en ‘When Attitudes become Form’ in Kunsthalle Bern (1969), alsook in MOMA (New York, 2009), Hamburger Bahnhof (Berlijn, 2012), Museum of Contemporary Art Tokyo (Tokyo, 2005), Fondazione Prada (Venetië, 2013) en de Vleeshal (Middelburg).

tentoonstelling, performanceprogramma en publieksprogramma come closer
De tentoonstelling van Boezem in het oudste gebouw van Amsterdam is samengesteld door curator Lorenzo Benedetti en Jacqueline Grandjean.
Onderdeel is een performanceprogramma met een nieuwe generatie kunstenaars, waaronder Béatrice Balcou, Abner Preis en Yuki Okumura. Het programma heeft het werk van Marinus als vertrekpunt en is speciaal ontwikkeld voor Amsterdam Art Weekend (24 – 27 november 2016). Curatoren van dit onderdeel zijn Julia Mullié en Nick Terra.
Daarnaast kan de bezoeker in de laatste 2 maanden van de tentoonstelling weer deelnemen aan het publieksprogramma Come Closer. Dit programma neemt je vier avonden mee langs de denkbeeldige lijnen die Marinus Boezem in de Oude Kerk heeft uitgezet. Elke avond bestaat uit 60 minuten muziek, performances en lezingen, met een open bar na afloop.

marinus boezem in de oude kerk
24 november 2016 t/m 26 maart 2017
Oude Kerk, Oudekerksplein (de wallen), Amsterdam
prijs: 10 euro (Museumkaart, Vrienden van de Oude Kerk, ICOM card, I Amsterdam city card, stadspas vrij entree)
openingstijden: dagelijks 10 – 18 uur m.u.v. zondag 13-17:30 uur

Dit project is mede mogelijk gemaakt door Amsterdams Fonds voor de Kunst, Bank Giro Loterij Fonds, Fonds 21, Mondriaanfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, VSB Fonds, Gunco Hoogwerkers en Gerritsen Theaterkostuums.

RG_20161118_MG_7800-bewerkt

beeld: marinus boezem, gothic gestures, 2016-2017. © gert jan van rooij

053.DE OUDE KERK-MARINUS BOEZEM 2016-PH.GJ.vanROOIJ
beeld: marinus boezem, the vanishing of the artist, 2016. © gert jan van rooij

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.