marinus boezem: gothic gestures & a volo d'uccello

tot 11 augustus 2019

Met trots presenteren we Into the Air, de nieuwe publicatie over het werk van Marinus Boezem in de Oude Kerk. De publicatie is genoemd naar de gelijknamige tentoonstelling die Boezem speciaal voor de Oude Kerk ontwikkelde in 2016. Naar aanleiding van de publicatie zijn twee werken van Marinus Boezem opgesteld in de Oude Kerk. Het geborduurde kleed Gothic Gestures (2017) en het videowerk A Volo d’Uccello (2010) zijn tot en met 11 augustus te zien in de Sint-Sebastiaanskapel.

into the air
In 2016 ontwikkelde Marinus Boezem nieuw werk voor de Oude Kerk. Met veel van onze kunstenaars blijven we ook na de tentoonstelling in contact. Zo ook met Marinus Boezem. De nieuwe publicatie Into the Air, genoemd naar de tentoonstelling uit 2016 is vanaf 12 juli te koop in de museumwinkel. In de publicatie komen de fascinatie voor kerkarchitectuur en de verschillende werken op het verlangen van de mens om zich te verheffen boven het nietige bestaan uitgebreid in woord en beeld aan bod. De auteurs zijn: Germano Celant, Nathalie Zonnenberg, Lorenzo Benedetti, Jacqueline Grandjean en Lorenzo Bruni.

gothic gestures en a volo d’uccello
Naar aanleiding van de publicatie zijn twee werken van Marinus Boezem te zien in de Oude Kerk. Het geborduurde kleed Gothic Gestures (2017) en het videowerk A Volo d’Uccello (2010) zijn tot en met 11 augustus te zien in de Sint-Sebastiaanskapel van de kerk. Gothic Gestures is een doek met daarop de plattegrond van de kerk geborduurd. Met 51 vrijwilligers werd maanden gewerkt aan een plattegrond van de Oude Kerk, geborduurd in kruissteek. Aan een kruisvormige tafel werd 4 middagen in de week gewerkt aan het enorme kleed met een omvang van 5.50 x 3.80 meter. Het doek was een collectief en ambachtelijk maakproces, net als ook de bouw van de Oude Kerk ooit was. De trage vorderingen van het borduurwerk reflecteerden de langdurige evolutie van het gebouw, waarmee een relatie tussen geschiedenis, ambacht, omgeving en de conceptuele praktijk van de kunstenaar vorm kreeg.

marinus boezem
Boezems visie op de gotische architectuur was een van de redenen om hem in 2016 uit te nodigen om nieuw werk te ontwikkelen voor de Oude Kerk. Boezem wordt gerekend tot de grondleggers van de conceptuele kunst. Een zekere lichtheid is kenmerkend voor zijn werk. Als materiaal gebruikt hij vaak ongrijpbare elementen als wind, lucht en transparantie. Uit zijn werken blijkt een fascinatie voor kerken en kerkgebouwen. Een van Boezems bekendste werken is de Groene Kathedraal (1978-heden) in Zuid-Flevoland. Hij plantte 178 jonge populieren die de plattegrond van de kathedraal van Reims (1211-1290) vormen. Het beeldmerk van de plattegrond van de kathedraal van Reims is door de jaren heen het beeldmerk van Boezem geworden. De gotiek, met de kathedraal als hoogtepunt, ziet hij als een metafoor voor het menselijke verlangen tot vergeestelijking. Het verlangen om te vliegen, op te stijgen naar het goddelijke en al het aardse achter zich te laten.

marinus boezem: gothic gestures & a volo d’uccello
13 juli t/m 11 augustus 2019
oude kerk, oudekerksplein (de wallen), amsterdam
dagelijks geopend 10.00 – 18.00, zondag 13.00 – 17.30