kerstvakantie – familieprogramma

24 december 2022 - 8 januari 2023 | 12:00 - 16:00

Kom tijdens de kerstvakantie langs in de Oude Kerk! Ga op ontdekkingsreis door het oudste gebouw van Amsterdam en zoek naar de sporen van de geschiedenis.

maak je eigen overtrek!
Maak je eigen overtrek van één van de vele bijzondere grafstenen in de Oude Kerk die rijk zijn versierd met familiewapens.

wat is een frottage?
Een overtrek heet met een deftig woord: ‘frottage’ dat komt van het Franse woord voor wrijven: ‘frotter’. Je maakt een afdruk van een voorwerp of oppervlak door voorzichtig met krijt of potlood over een blad papier te wrijven dat je over het oppervlak of voorwerp legt. Kunstenaar Ibrahim Mahama maakte voor het ontwikkelen van zijn werk (dat nu in de Oude Kerk te zien is) gebruik van deze techniek. Mahama was geïnspireerd door de versleten vloer van de Oude Kerk en oude Nederlandse forten in Ghana. De beschadigingen en slijtage vormen bijzondere patronen en beelden. Hij legde deze afgelopen voorjaar met hulp van bezoekers, jong en oud, vast door vellen papier op de vloer te leggen en er vervolgens met krijt of potlood overheen te wrijven. Hij verwerkte deze overtrekken in kunstwerken waarbij de patronen van de vloeren omgevormd werden tot mysterieuze beelden.

over de grafstenen
De Oude Kerk is het oudste gebouw van Amsterdam. De vloer bestaat uit een grote hoeveelheid grafstenen. In de loop van honderden jaren zijn er vele belangrijke personen begraven in de kerk zoals burgemeesters, rijke handelaren, zeevaarders, kunstenaars, componisten en schrijvers. De oudste graven komen uit de middeleeuwen. De levensverhalen van de mensen die begraven zijn onder de grafstenen vertellen gezamenlijk een verhaal over de geschiedenis. De stenen zijn versierd met familiewapens, namen en handtekeningen van de makers van de grafstenen. Door de tijd zijn de graven gaan slijten en sommige zijn zelfs (deels) gebroken.

*Vooraf aanmelden is niet nodig. Met een toegangsbewijs voor de Oude Kerk is deelname aan het programma gratis.

Foto: Maarten Nauw