jeugdprogramma: voorleesmiddag henna goudzand

22 januari 2023 | 14:00 - 15:00

Schrijver Henna Goudzand leest op zondag 22 januari in de Oude Kerk voor uit haar boek ‘Op de rug van Bigi Kayman’. Er is een tekentafel met bijpassende kleurplaten aanwezig, waar de kinderen samen met Henna creatief aan de slag kunnen.

over het programma
De voorleesmiddag met Henna Goudzand is onderdeel van het publieksprogramma rond de tentoonstelling Garden of Scars die momenteel in de Oude Kerk te zien is. De geschiedenis van de slavernij, migratie en handel zijn centrale thema’s die een rol spelen in het werk. In het publieksprogramma nodigen we kunstenaars, schrijvers en musici uit om vanuit een eigen invalshoek op Mahama’s werk en aanverwante thema’s te reflecteren.

uniek voorleesverhaal over slavernij
‘Op de rug van Bigi Kayman’ is een uniek voorleesverhaal over de slavernij. Afgelopen jaar werd het boek meermaals bekroond. Aan het boek werd onder meer de Bronzen Griffel toegekend. De illustraties van Hedy Tjin werden onderscheiden met de Zilveren Penseel.
Kofi en Afi moeten de hele dag werken. Ze zijn net als hun ouders tot slaaf gemaakt. Als ze op een dag horen dat hun vader misschien verkocht zal worden, besluiten ze te vluchten. Het wordt een hachelijke tocht door de wildernis, waar ze oog in oog met gevaarlijke dieren komen te staan. Als ze eindelijk bij het moeras komen waar gevluchte mensen zouden leven, is er niemand te zien. Zijn ze helemaal voor niets gekomen? Ze verliezen de moed, tot ze plots de grote kaaiman zien.
Goudzand liet zich voor dit boek inspireren door verhalen uit de Surinaamse marroncultuur en het leven van de Brooskampers, die als slaven in Suriname leefden en zich vrij maakten door te vluchten naar een moerasgebied tussen de Surinamerivier en de Boven-Commewijne. Volgens de legende droeg een enorme kaaiman met gras op zijn rug de eerste Brooskampers naar de overkant.

over henna goudzand
Henna Goudzand Nahar werkte als docente Nederlands in Paramaribo en – sinds ze in 1989 naar Nederland trok – in Amsterdam. In 2005 verscheen haar eerste roman Hele dagen in de regen. Het boek thematiseert postkoloniale etnische en religieuze cultuurconflicten tegen het decor van de jaren van het militaire regime in Suriname. Er volgen nog romans over slavernij, postkolonialisme en cultuurverschillen. Henna Goudzand Nahar schreef ook prentenboeken en een jeugdboek, en was enkele jaren auteur van voorleesverhalen voor Sesamstraat.

Foto: Maarten Nauw