internationaal orgelconcours jan pieterszoon sweelinck

10 oktober 2019

Op 10 oktober verwelkomt de Oude Kerk de zevende editie van het wereldberoemde orgelconcours Jan Pieterszoon Sweelinck, vernoemd naar de componist Sweelinck (1562-1621) die na de reformatie de basis legde voor de populaire openbare orgelconcerten in de Oude Kerk. Jonge organisten uit heel Europa kwamen naar Amsterdam om les van hem te krijgen. Iedere twee jaar wordt de componist, die in de Oude Kerk begraven ligt, geëerd met het aan hem opgedragen orgelconcours.

Eerder dit jaar selecteerde de jury (Martin Haselböck (AU), Andrea Marcon (IT) en Jonathan William Moyer (USA)) uit 39 inzendingen, afkomstig uit vijftien verschillende landen zeven kandidaten: Emmanuel Arakélian (FR), Ilaria Centorrino (IT), Ji Hee Jeon (SK), Alberto Gaspardo (IT), Abraham Ross (USA), Alessandro Sala (IT) en Peter van der Zwaag (NL). De jury van het concours bestaat uit Bernard Winsemius, voorzitter (Amsterdam), Alessio Corti (Milaan), Kent Tritle (New York), Erwin Wiersinga (Groningen), Wolfgang Zerer (Hamburg).

De Oude Kerk sponsort het concours door de ruimte en het Vater-Müllerorgel kosteloos beschikbaar te stellen. Op 10 oktober tussen 18:00 en 22:00 spelen de kandidaten in de Oude Kerk een vrij programma dat in ieder geval bestaat uit een werk van een componist uit de zogeheten Sweelinck-school. Op 11 oktober spelen ze in de St.-Bavokerk in Haarlem en op 12 oktober in de Nieuwe Kerk, Amsterdam.

Tickets zijn verkrijgbaar aan de kassa voor € 10.
Meer informatie is te vinden op de website van het orgelconcours: organcompetitionsweelinck.nl.

Afbeelding: Jan Harmensz. Muller, Portret van Jan Pieterszoon Sweelinck, 1624. Collectie Rijksmuseum.