hans van houwelingen: best bucharest

tot 1 november 2019

Vanaf 13 augustus opent de Oude Kerk een achtste zijruimte. In de Oudezijds kamer, aan de Oudezijdsgracht, vind je een recente video van de Nederlandse kunstenaar Hans van Houwelingen (1957).  Goud is daarin de hoofdrolspeler. Van Houwelingen legt in de video sociaal culturele en politiek ideologische kwesties bloot die, zeker op een plek als de Oude Kerk, aan het denken zetten.

wat is van materiele waarde, wat van spirituele?
Best Bucharest is een onderdeel van de serie waarin Hans van Houwelingen de openbare ruimte van Boekarest analyseert vanuit een sociaal, politiek, commercieel, religieus en artistiek perspectief. In de video gaat van Houwelingen in gesprek met een Roemeens-orthodoxe priester over materiële of spirituele waarde en de betekenis van goud.

In de Roemeense hoofdstad Boekarest bouwt de Orthodoxe Kerk een gigantische kathedraal, de Salvation Cathedral, naast het Volkspaleis, het op een na grootste bouwwerk ter wereld. Dit werd gebouwd als belichaming van communistische macht door de voormalige dictator Nicolae Ceausescu in 1984. Tegenwoordig bestaat het gebouw in een controversiële context tussen officiële waardering en haat van het publiek. De nieuwe Salvation Cathedral wordt op dezelfde schaal gebouwd als het Volkspaleis. Beide gebouwen hebben exact dezelfde hoogte. Van Houwelingen vraagt ​​zich af of dit symbool voor de Roemeense kerk ook zal functioneren als een symbool voor het Roemeense volk. Priester Mihai Iordache verklaart deze overgang – weg van de nederigheid en schaal die normaal wordt geassocieerd met orthodox ritueel – in een gesprek dat terugkeert naar goud als een metafoor voor de verloste ziel en als een medium voor de uitdrukking van macht.

hans van houwelingen
Hans van Houwelingen (1957) is beeldend kunstenaar opgeleid aan de Academie Minerva en de Rijkakademie voor beeldende kunsten. Hij maakt werk dat bestaat uit conceptuele interventies, projecten in de publieke ruimte, installaties, films en publicaties waarin hij de relatie onderzoekt tussen kunst, cultuur en politiek.
In 1988 won Van Houwelingen de Prix de Rome en in 2013 ontving hij de Wilhelminaring, de tweejaarlijkse oeuvre-prijs voor beeldhouwkunst.  Sinds 2015 is hij lid van de Academie van Kunsten van de Koninklijke Nederlandse Academie voor Wetenschap (KNAW). Hans van Houwelingen woont en werkt in Berlijn en Amsterdam.

hans van houwelingen: best bucharest, religion  (2017)
13 augustus t/m 1 november 2019
oude kerk, oudekerksplein (de wallen), amsterdam
dagelijks geopend 10.00 – 18.00, zondag 13.00 – 17.30