een oude bekende

Tot en met 1 maart 2021

Tot 1 maart 2021 is in de Collegekamer, een van de zijruimtes van de Oude Kerk, een bijzonder schilderij te gast: het portret Hoofd van Christus. Geen gouden aureool, geen bebloede doornenkroon. Christus is hier afgebeeld als een gewone man. Waarschijnlijk stond een Joodse man uit de buurt van de Oude Kerk model. Het schilderij werd rond 1655 gemaakt door Rembrandt, of onder zijn toeziend oog, in zijn atelier vlakbij de Oude Kerk. Aan het schilderij zijn nog veel vragen verbonden. Wie is de geportretteerde? En aan wie behoort schilderij toe? Het verdween tijdens de Tweede Wereldoorlog, en werd na afloop door Duitsland aan de Nederlandse staat teruggegeven. Wie de eigenaren zijn, is nog altijd onduidelijk. Tot komend voorjaar heeft het schilderij in de Oude Kerk tijdelijk een thuis.
Hoofd van Christus, 1655, studio Rembrandt. Collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Foto: LNDWstudio.