polakvanbekkum: de rit

25 januari - 2 maart 2019

“Op een dag wist ik dat ik terug moest naar het eiland. Dat ik daar zijn route zou willen afleggen, van die avond, nu samen, met mij als passagier.
We zouden kunnen stoppen bij de plek, alsof dat een poort was.
En zo kwam het dat ik wist wat ik wilde.”

Op 25 januari gaat in de Sint Sebastiaanskapel in de Oude Kerk de korte film: De Rit in première. Dit nieuwste werk van het Amsterdamse kunstenaarsduo PolakVanBekkum neemt je mee naar een eiland. Twee mensen keren er samen terug naar een levensbepalende gebeurtenis die hen ooit ten diepste heeft geraakt. Na de voorstelling kun je nog even dwalen door de donkere kerk voor een moment van reflectie met een warme kop thee.

De Rit is een novum in het oeuvre van kunstenaarsduo PolakVanBekkum. In De Rit spelen voor het eerst autobiografische gebeurtenissen een rol. Voor de filmische expressie van hun persoonlijk gekleurde verhaal maakten de kunstenaars gebruik van een geluidsopname in combinatie met een opgenomen route. Wat je ziet zijn Google Earth satellietbeelden die de contouren van de ruimte bepalen. Wat je hoort is surround sound, die met vijf speakers werkt. Het effect is een uitgesproken ruimtelijke narratieve ervaring. Ruimte en beweging vormen de parameters van het werk waarbinnen de kunstenaars het publiek meenemen, terug het verleden in. De overweldigende architectuur van de Oude Kerk speelt op de achtergrond mee en geeft de voorstelling een extra dimensie.

kunstenaarsduo
Het Amsterdamse kunstenaarsduo Esther Polak en Ivar van Bekkum werkt samen onder de naam PolakVanBekkum. Hun werk beweegt zich rond mobiliteit en landschap. PolakVanBekkum: “In onze fascinatie voor beweging zijn we steeds op zoek naar manieren om het moment waarop iets gebeurt vast te leggen. Elke beweging verandert de ervaring van ruimte.”

De Rit van PolakvanBekkum is te zien van 25 januari ​tot en met 2 maart 2019 na de reguliere openingstijden van de Oude Kerk. De plaatsen zijn beperkt, per screening is er plaats voor 20 bezoekers. De video duurt 11 minuten. Hieronder vind je de aanvangstijden van de screening. Kom op tijd, want de screening begint stipt.

• 25 jan – 16 feb 2019, 18.30 uur
  • 22 feb – 2 maart 2019, 19.00 uur

artist talk
Op zaterdagavond 2 maart spreken kunstenaars Esther Polak en Ivar van Bekkum over De Rit en hoe het videowerk tot stand kwam. Meer informatie over de artist talk vind je hier. De artist talk is vrij toegankelijk voor alle bezoekers die een screening bijwoonden.

De Rit is tot stand gekomen met steun van AFK (Amsterdams Fonds voor de Kunst) en het Mondriaan Fonds.

polakvanbekkum: de rit
25 januari – 2 maart 2019