Conversations: Kunst is Lang met Aimée Zito Lema

Het gesprek is hier terug te luisteren:

Kunst is Lang en de Oude Kerk nodigen kunstenaar Aimée Zito Lema uit voor een
langer gesprek. De kunstenaar werd geboren in Amsterdam, maar groeide op in Argentinië. De politieke achtergrond van het land van haar vader sijpelt door in haar werk. Van 1976 tot 1983 voerde de militaire Junta een keihard bewind waar 30.000 mensen verdwenen en duizenden het land uit moesten vluchten. De geschiedenis kleefde aan haar ouders en liet daarna ook Aimée Zito Lema niet los. Hoe leef je verder met deze rugzak vol zware bagage, als land, als mens? Zito Lema’s interesse ligt op de kruising van kunst en maatschappelijke realiteit waarbij in het werk de nadruk ligt op ethiek, samenwerking, en politieke conflicten. Daarnaast kijkt ze naar hoe trauma’s en geschiedenis doorlopen van de ene generatie tot de ander. Zo onderzoekt ze hoe vergeten geschiedenissen van voor haar geboorte voelbaar aanwezig kunnen worden gesteld. Haar achtergrond, die gekenmerkt wordt door een leven tussen twee landen, tussen dictatuur en democratie, twee verschillende economische realiteiten, vormt haar persoonlijk ‘archief’.

Tijdens de lockdown maakte ze een nieuw videowerk voor The World After: Conversation Pieces. Daarin reflecteert ze op de vraag die de curator van de Oude Kerk haar in maart 2020 stelde: Wat zijn universele mensenrechten?

Haar solotentoonstelling in de Oude Kerk opent in april 2021. Momenteel werkt ze aan talrijke nieuwe werken die een relatie leggen tot historische en recente conflicten in de Oude Kerk. Dit langzame werkproces (‘slow curating’), nog vertraagd door Corona, levert belangrijke perspectieven op.

Op zondag 29 november wordt Zito Lema van 14.00 tot 15.00 geïnterviewd door Luuk Heezen en daarna kun je haar zelf vragen stellen. Voor en na het gesprek is The World After: Conversation Pieces te bezoeken. De Kunst is Lang uitzending wordt ook live gestreamd door Amsterdam Art Weekend en is nadien te beluisteren in je favoriete podcast app of op de website van Mister Motley.

Over Kunst is Lang
Het tempo van afwisselingen en opkomende kunstenaars is hoog, de zendtijd voor hedendaagse kunst is bescheiden. Daarom maakt mister Motley samen met presentator Luuk Heezen het radioprogramma Kunst is Lang: een gesprek waarin een hedendaagse kunstenaar drie kwartier de tijd krijgt om te praten over zijn of haar kunst, het kunstenaarschap, en het wereldbeeld dat daarachter zit. Kunst is lang vond al plaats met uiteenlopende kunstenaars. Alle gesprekken zijn terug de luisteren op de website van Mister Motley.

Conversations: Kunst is Lang met Aimée Zito Lema