Come Closer: performance Raoni Muzho Saleh

24 september 2021

a mother’s wail flung from one throat to the other

Als een moeder niets anders heeft om de barbaarsheid van het lijden dat ze doormaakt te bestrijden, vindt ze in haar jammerende stem de kracht om te protesteren. In deze performance zijn Laima Jaunzema en Raoni Muzho Saleh, als Dyva en Lashes, in een relatie van call and response, van roepen en antwoorden, waarbij het gejammer van een moeder van de ene naar de andere keel wordt geslingerd.

Geïnspireerd door wijlen Gloria E. Anzaldúa (Borderlands / La Frontera: The New Mestiza) en wijlen Agha Shahid Ali (Call me Ishmael Tonight: A Book of Ghazals) – schrijvers die zich beiden poëtisch hebben geëngageerd met de aantrekking van verdriet om verlies en lof voor liefde die blijft sluimeren – is deze performance de belichaming van een jammerende ghazal die gewijd is aan vijf verschillende verbeeldingen van de heilige moeder, namelijk de moeder die haar kinderen verloor, de hoerenmoeder, de zwarte moeder, de verbannen moeder en de verkrachte moeder . De ghazal, als liefdesgedicht, afkomstig uit de Arabische poëzie, is een poëtische uitdrukking van zowel de pijn van verlies of scheiding als de schoonheid van liefde ondanks die pijn.

In deze performance dient de ghazal niet alleen als tekstuele basis van waaruit Lashes en Dyva zich in een diepe put van jammerende galm storten, maar de ghazal (غَزَلَ, ghazala), wat draaien betekent, wordt ook fysiek gematerialiseerd doordat het collectieve lichaam – van performers en publiek – een langzame draai rond de kerk maakt. Door een sonische en fysieke verkenning van het gekreun in hun roepen en antwoorden, willen Dyva en Lashes de ruimte vullen met huiverende beelden van het gejammer van de vijf moeders die het gehoor van de luisteraar markeren.

De performance vindt twee keer plaats, en duurt zo’n 50 minuten met aansluitend de mogelijkheid nog even in de Oude Kerk te verblijven. Voorafgaand aan de performance vindt er op 20 september een intieme Mourning Sociality met Raoni plaats. Klik hier voor meer informatie.

Raoni Muzho Saleh (1991 NL / AFG) is een choreograaf en performer gevestigd in Amsterdam. Hij studeerde in 2015 af aan de Universiteit van Amsterdam – Bachelor in Literary and Cultural Analysis. In 2019 studeerde hij af aan SNDO – Bachelor in Choreografie. Zijn recente werken zijn materialisaties van de verleiding van de ‘backspace’ die vorm geven aan zowel zijn conceptuele brouwsel rond vreemde relationaliteiten als zijn bewegingspraktijk van ‘anders worden’. Via de backspace wil hij een dans uitlokken richting transformationele veelheid, die ernaar streeft bevrijd te worden van een diepgewortelde algoritmische onderdrukking van vaststaande subjectiviteit.

Tickets
De performance vindt twee keer plaats om 19:00 en 20:30, en duurt zo’n 50 minuten met aansluitend de mogelijkheid nog even in de Oude Kerk te verblijven.

Credits:
Choreografie: Raoni Muzho Saleh