come closer: raoni muzho saleh – mourning sociality

20 september 2021

Op 24 september presenteert choreograaf en performer Raoni Muzho Saleh a mother’s wail flung from one throat to the other, een nieuwe performance in de Oude Kerk als onderdeel van de serie Come Closer. In de week voorafgaand aan dit publieke moment vindt op de avond van 20 september een meer intieme bijeenkomst plaats. Tijdens de Mourning Sociality nodigt Raoni Muzho Saleh een kleine groep deelnemers uit om samen te komen in een ruimte die onze rouw en verdriet centraal stelt. Een ruimte waar je niet van je verdriet af hoeft te komen, maar waar rouw een uiting is van de liefde voor dat wat verloren is. Een ruimte die de groeven van onze huid eert die valleien zijn geworden vol verlies, woede, verdriet en hysterische humor. De drie uur durende Mourning Sociality vindt plaats in de Sebastiaankapel. Iedereen is welkom om deel te nemen aan dit gemeenschappelijke moment, maar vanwege de beperkte capaciteit is reserveren noodzakelijk. Lees verder voor meer informatie over wat je kunt verwachten.

De intentie voor deze situatie is dat we in samenzijn oefenen om onze gebroken harten en onze weerbaarheid lief te hebben en te eren. Het is een ruimte waar tranen ontvangen worden met innemende handen, waar het gejammer bemoedigd wordt door andere rillende stemmen, en waar we ons kunnen lamenteren om ons leed met behulp van de nabijheid van verwante lichamen zodat we niet in stilte of in eenzaamheid lijden.

We zullen beginnen met het opstellen van een altaar door onze rouwverhalen. Raoni zal de techniek van het kreunen voorstellen door middel van een aantal opwarmingsoefeningen. Daarna zullen we delven in een collectieve kreun sessie en we zullen het proces beëindigen met een aardingsoefening. Aan het einde van de sessie is er thee met wat versnaperingen. We zullen dit moment gebruiken om te reflecteren op hoe de ervaring collectief en individueel was.

Raoni biedt deze oefening aan omdat hij gelooft dat het herwinnen van een zintuiglijke relatie tot onze eigen stemmen, en die van anderen, uiterst essentieel is voor het vervaardigen van “curieuze” werelden. In zijn ervaring maakt het brede spectrum van het kreunen onze emoties, onze verbeeldingsrijke geest, onze zintuiglijkheid en ons gevoel van solidariteit los en brengt het in beweging. Deze situatie vergt van deelnemers geen eerdere ervaring met betrekking tot stem- en lichamelijkheid oefeningen. Alles wat in jou gehoord wilt worden en verbonden wilt zijn, is welkom.

Voor het rouwaltaar nodigt Raoni je uit om een foto/tekening/naam van iemand of iets dat je ter ere wilt stellen mee te nemen. Breng daarnaast graag ook iets lekkers mee wat diegene gelust zou hebben.

Raoni Muzho Saleh
(1991 NL / AFG) is een choreograaf en performer gevestigd in Amsterdam. Hij studeerde in 2015 af aan de Universiteit van Amsterdam – Bachelor in Literary and Cultural Analysis. In 2019 studeerde hij af aan SNDO – Bachelor in Choreografie. Zijn recente werken zijn materialisaties van de verleiding van de ‘backspace’ die vorm geven aan zowel zijn conceptuele brouwsel rond vreemde relationaliteiten als zijn bewegingspraktijk van ‘anders worden’. Via de backspace wil hij een dans uitlokken richting transformationele veelheid, die ernaar streeft bevrijd te worden van een diepgewortelde algoritmische onderdrukking van vaststaande subjectiviteit.

Foto: Maarten Nauw


Delen