Come Closer: Sasanel, een LARP experience met Susan Ploetz en Nina Runa Essendrup

24 januari 2020

Come Closer is een serie intieme samenkomsten in en rondom de installatie Poems for Earthlings van Adrián Villar Rojas. Bezoekers, kunstenaars, muzikanten en wetenschappers verkennen samen een onderbelicht verleden, alternatieve versies van het heden en mogelijke toekomsten.

Tijdens deze editie van Come Closer worden bezoekers uitgenodigd voor een LARP (live action role playing) over de crisis van bewustzijn, communicatie en het klimaat. Het script en spel zijn ontwikkeld door kunstenaar Susan Ploetz, die in samenwerking met kunstenaar Nina Runa Essendrup de voorafgaande workshop begeleidt.

Als bezoeker kun je je inschrijven voor het workshop deel  (van 17.30 – 20.00 uur) waarbij je deelneemt, en/of iets later als bezoeker, waarbij je de cultuur van Sasanel ontmoet en het werk van Adrián Villar Rojas kunt bezichtigen (van 20.00 – 21.00 uur).

Meer over Sasanel:
In “Sasanel” speel je een vertegenwoordiger van een cultuur waarvan het ecosysteem, de thuisomgeving en de manier van leven wordt vernietigd door een mysterieuze externe kracht. Je ontdekt dat deze kracht een cultuur is die niet lijkt te kunnen communiceren met andere bewustzijnsvormen, materialen en het milieu zoals jij dat wel kunt. Kun je hen misschien je methoden leren, om in overeenstemming te komen met de omgeving en beschikbare middelen, voordat het te laat is voor jouw (en waarschijnlijk ook hun) cultuur en thuisland?

Je krijgt de mogelijkheid om lid te worden van een samenleving waarvan de cultuur draait om een ​​magisch materialisme: een magisch systeem dat gelooft dat materialen aangeboren krachten hebben. Het is aan de mens om zich op deze krachten af ​​te stemmen en deze te kanaliseren. Zo kan magie worden opgeroepen om ons bestaan ​​te helpen en het soort wereld te vormen waarin we willen leven. Door middel van somatische (lichaamsbewuste) oefeningen, beweging, poëzie en zang, transformeren we onszelf in deze cultuur. We zullen ook anderen uit een andere cultuur ontmoeten en kijken of we van hen kunnen leren, of dat we hen ook iets te bieden hebben. Hebben zij een krachtigere magie? Kunnen ze ons helpen onze wereld te transformeren op de manier die we willen? Larp-deelnemers worden door een workshop van twee uur geleid voordat ze deze cultuur een uur lang in de Oude Kerk zullen spelen. Dan zullen ook andere bezoekers worden binnengelaten, en hebben larpers de keuze om deze nieuwkomers te ontmoeten of onderling te spelen.

Over Susan Ploetz en Nina Runa Essendrop

Susan Ploetz (US / DE) is een kunstenaar-onderzoeker die werkt met somatiek, theorie, tekst, performance en levensechte simulaties in verschillende speculatieve situaties. Haar werk gaat over de overlappende ruimtes van soma (lichaam) en technos (techniek); ze gebruikt verbeelding, magische materialiteit en protocol om emancipatoire emotionele dissonanties en een uitbreiding van perceptie en bewustzijn te veroorzaken.

Nina Runa Essendrop is een Deense kunstenaar en larp-ontwerper met een master in Theater, Dans en Performance Studies. Ze heeft een sterke focus op beweging, zintuiglijke ervaringen en de betekenis van fysieke actie. Nina is een actieve speler in de Nordic Larp-gemeenschap. Ze heeft blackbox-larps, freeform-games, grootschalige larps, publiek inclusieve larps en larp-festivals ontwikkeld, en werkt internationaal samen met diverse kunstenaars.

Meer lezen? Curator Radna Rumping interviewde Susan Ploetz over de rol van LARP in haar werk.

Praktische info deelname workshop
17.30 deur open
18.00 – 20.00 workshop
20.00 – 21.00 spel
21.00 – 22.00 drankje in Sebastiaanskapel

De workshop zal in het Engels begeleid worden. Er is geen eerdere ervaring met larp nodig. Voor deelnemers aan de workshop is de toegang gratis. Er is beperkte capaciteit, reservering is vereist via rsvp@oudekerk.nl. Mocht je vragen hebben of behoefte hebben aan meer informatie, neem dan graag contact op.

Praktische info reguliere bezoekers
20.00 deur open
20.00 – 21.00 interactie met Sasanel en mogelijkheid om het werk van Adrián Villar Rojas te zien
21.00 – 22.00 drankje in Sebastiaankapel

Het programma Come Closer wordt samengesteld door Radna Rumping. De volgende edities vinden plaats op 28 februari, 20 maart en 17 april.

Bestel hier je tickets!