come closer: geluidsperformance zeno van den broek en gesprek met organist jacob lekkerkerker

14 augustus 2015

Zeno van den Broek is gefascineerd door de ervaring van geluid in en rondom de kerk. Er bestaat een groot contrast tussen de luidruchtigheid in de directe omgeving en de stilte binnen de kerk – het platform van Taturo Atzu voegt daar nog een nieuwe laag aan toe. Een live performance, opgebouwd uit opnames van de omgeving van de kerk, opnames van de stilte binnenin de kerk en orgelklanken, die het het contrast tussen stilte en het rumoer en de nieuwe positie van het platform voel- en hoorbaar maakt. Jacob Lekkerkerker is organist van de Oude Kerk te Amsterdam. Hij staat bekend als improvisator en “orgelpionier die het klassieke orgelgeluid mengt met de wereld van digitaal geluid”. Door het orgel bijvoorbeeld te combineren met draaitafels slaat hij bruggen naar andere muziekstijlen. Als geen ander kent hij de klank van de kerk en kan hij boeiend vertellen over het gebouw als geluidsinstrument. Beeld: Come Closer: Geluidsperformance Zeno van den Broek en gesprek met organist Jacob Lekkerkerker, 2015, oude kerk © Fleur van Muiswinkel.