come closer: archive session – over efemere samenkomsten

19 april 2022

In 2022 ontwikkelt Oude Kerk haar eigen archief tot een ‘open archive’. Van het oudste gebouw van de stad is in de loop van de geschiedenis veel vastgelegd en onderzocht. De honderden grafstenen, de permanent aanwezige kunstwerken en het monumentale interieur zijn goed in kaart gebracht. Maar hoe kan hier ook de recente geschiedenis van de Oude Kerk – met tijdelijke grootschalige interventies door hedendaagse kunstenaars en een programma met performances en concerten – aan worden toegevoegd? Om dit proces met publiek, collega’s en geïnteresseerden te delen, vinden er in 2022 een aantal Archive Sessions plaats als onderdeel van het programma Come Closer.

Tijdens de Archive Sessions gaan we dieper in op een uitdaging rondom archiveren, met bijdragen van verschillende kunstenaars en onderzoekers die vanuit hun eigen ervaringen spreken. Het programma duurt ongeveer een uur, met na afloop de mogelijkheid met elkaar van gedachten te wisselen.

De eerste Archive Session, ‘on ephemeral gatherings’ gaat niet over het archiveren van objecten, maar richt zich op samenkomsten die tijdelijk en kortstondig zijn. De Oude Kerk is al ruim 800 jaar een plek van samenkomst, die door allerlei groepen mensen op heel verschillende manieren gebruikt is. Hoe kan het archief recht doen aan het niet-tastbare, verwijzend naar het gebruik van een plek?

Sprekers Megan Hoetger en Amal Alhaag – die beiden actief zijn als onderzoeker en curator – delen hun ideeën over het archiveren van samenkomsten. Zo heeft Megan Hoetger uitgebreid onderzoek gedaan naar experimentele filmvertoningen – waarin ze niet zozeer inzoomt op de film zelf, maar eerder op de setting van de vertoning (het publiek, de locatie, de circulatie van de uitnodiging). Amal Alhaag blikt onder andere terug op haar initiatief de Side Room (Amsterdam, 2013-2016, in samenwerking met Maria Guggenbichler) – een ruimte waar informele samenkomsten en relaties centraal stonden. De plek is niet meer; hoe blijft de legacy van de Side Room levend, en hoe archiveert Amal haar eigen veelvormige praktijk?

programma
18.00 inleiding door Radna Rumping en Marianna van der Zwaag, curatoren Oude Kerk
18.10 presentatie Megan Hoetger
18.30 film: Side Room manifesto
18.40 presentatie Amal Alhaag
19.00 Q&A
19.30 gelegenheid Oude Kerk te bezoeken en van gedachten te wisselen met een drankje

Amal Alhaag
Amal Alhaag is een curator, onderzoeker en dirty cultural worker die werkt aan langdurig en experimenteel onderzoek, publieke programma’s en projecten. Ze werkt samen met mensen en initiatieven in publieke omgevingen – zowel binnen als buiten instituten – waar ze tijdelijke settings creëert, ensceneert en componeert, die ruimte bieden voor wederzijdse hulp, ongemak, dansen, luisteren, (ont)leren en het voeren van gesprekken.Over de Side Room: Maria Guggenbichler en Amal Alhaag zijn sinds lange tijd vrienden. Samen initieerden en runden zij de Side Room, een informeel platform voor excentrische culturele praktijken en manieren van denken (2013-2016).

Megan Hoetger
Megan Hoetger is een performance historicus en curator, tentoonstellingmaker en hard femme. Ze behaalde haar PhD in performance studies aan de University of California, Berkely en deed onderzoek in vele archieven gelieerd aan verschillende organisaties, waarin ze zich specialiseerde in ‘performances of cinema’ vanaf de Koude Oorlog tot vandaag. Sinds 2019 is Hoetger curator bij de Amsterdamse performancekunst organisatie If I Can’t Dance, I Don’t Want To Be Part Of Your Revolution. Samen met Kirila Cvetkovska vormt ze de Zone Collective (in 2021-22 is het collectief fellow bij BAK, Utrecht) en doet ze onderzoek naar de geschiedenis van experimentele film screenings in voormalig Joegoslavië. Recent cureerde Hoetger Active Archives: Performing Social Realities in Archival Contexts, een performance programma over het maatschappelijke karakter van archieven tijdens het Whole Life Congres in HKW in Berlijn.

19 april 2022, 18:00
*de voertaal tijdens dit programma is Engels


Delen