come closer #2: are you ready to die?

16 maart 2018

Are You Ready To Die?
(A ritual for the living and the dead)

*heartbeat slows, sound of ambulance sirens*
*sound of pulse monitor and breathing machine*— Notorious B.I.G., Life After Death, 1997

The body bleeds only water and fear when you survive
the death of your politics. — Dionne Brand

Are You Ready To Die? is een eerbetoon aan de rapper en filosoof Notorious B.I.G. alias Biggie Smalls. Zijn twee iconische hiphopalbums, Ready To Die (1994) en Life After Death (1997), hebben een ongekende diepgang. Smalls spreekt over politiek en plezier, de deugd en de ondeugd van het sterven en de daarmee samenhangende complexiteiten. Na zijn dood in 1997 werd Notorious B.I.G. een mythische figuur, een goddelijk wezen, maar Biggie Smalls was bovenal een gewone man, een vernieuwer van hiphop en haar poëzie. Zowel Ready To Die als Life After Death zijn gesproken archieven met betrekking tot het maatschappelijk leven, de herinneringen en het lijden van een zwarte bevolking. Bovendien getuigen ze van Smalls’ voorspellende gaven.

Are You Ready To Die? herdenkt onze vergankelijkheid en de rol van het sterven in een samenleving die de aanwezigheid van de dood afwijst en uitwist. Are You Ready to Die? Milone Reigman en Amal Alhaag werken al geruime tijd samen. Zij interpreteren, remixen en gebruiken de twee albums als richtlijn om deze vraag te beantwoorden en nodigen verschillende stemmen, liefhebbers, vrienden en vreemden uit om deel te nemen aan een ritueel voor de levenden en de doden.De avond wordt georganiseerd door de Oude Kerk in samenwerking met Radna Rumping en Michiel van Iersel en vindt plaats in het kader van de huidige tentoonstelling ‘NA’ van Christian Boltanski. Na afloop is er in de Koffieschenkerij de gelegenheid om met een drankje van gedachten te wisselen over de avond.

come closer
Come Closer #2 is de tweede in een reeks intieme ceremonieën. Come Closer #3 vindt plaats op 27 maart 2018. De avond plaatst je dichter bij het gedachtengoed van de tentoonstelling NA van Christian Boltanski en gaat dieper in op thema’s uit zijn werk, zoals vergankelijkheid en persoonlijke mythevorming. Hoe herinneren we en hoe kunnen we vergeten? Hoe kun je vorm geven aan je nalatenschap? En kan je iets of iemand opnieuw tot leven wekken? Deze vragen staan centraal tijdens een aantal mythische herdenkingsceremonies in februari, maart en april 2018. We staan stil bij personen en bewegingen die onze aandacht verdienen maar niet altijd een plek in het collectieve culturele geheugen hebben verworven. De avonden worden samengesteld in samenwerking met verschillende kunstenaars, ontwerpers en denkers. Het performatieve programma is losjes gebaseerd op de vorm van een herdenkingsritueel – waarna er tijd is om iets te drinken en na te praten.

come closer #2
are you ready to die?
16 maart 2018, 18:00–19;00 (deuren open om 17:45)
tickets: €10.00 (vrij entree met Museumkaart, Friends of the Oude Kerk, ICOM, I amsterdam City Card)
taal: English
online tickets

Come Closer is een publieksprogramma naar aanleiding van de tentoonstelling ‘NA’ van Christian Boltanski. Deze tentoonstelling kwam tot stand dankzij het Amsterdams Fonds voor de Kunst, BankGiro Loterij Fonds, Fonds 21 ,Gravin van Bylandt StichtingJemi BloemenwinkelStichting Gifted Art en Stichting Zabawas.