children of the light: between light

elke avond tot 21 juni 2019

De Oude Kerk presenteert Between Light: een bewegend lichtwerk van het kunstenaarsduo Children of the Light begeleidt door een organisch groeiende compositie van organist en componist Jacob Lekkerkerker. Elke avond hoor je tijdens het blauwe uur, het pas gerestaureerde Vater Müller Orgel doorheen de hele monumentale kerkruimte, terwijl in de as van de kerk het 25 meter lange lichtwerk in beweging komt. Een unieke en magistrale ervaring die je niet mag missen.

children of the light
Children of the Light werden bekend in de club scene met hun bewegende, hypnotiserende lichtinstallaties. In de Oude Kerk maakten ze speciaal voor de maand mei en juni een ruimtelijke installatie die samenkomt met het overweldigende geluid van het orgel.
De opgehangen lijn, natuurlijk gebogen door de zwaartekracht, lijkt te zweven. Het licht lijkt op het eerste gezicht statisch, maar al snel ontdek je een lange adem van veranderende perspectieven: het licht beweegt vloeiend in de verte, van je af, klaar voor een nieuwe ademtocht. De 24-minuten-sequentie is een uitgebalanceerde choreografie van zwaartekracht, tijd en ruimte. Het licht hypnotiseert, zet aan tot reflectie en maakt je bewust van het principe van verdwijnen en terugkeren, van dag en nacht, van het stabiele en betrouwbare ritme van zonsopgang en zonsondergang.

jacob lekkerkerker
Organist en componist Jacob Lekkerkerker (1975) componeerde bij het lichtkunstwerk van Children of the Light een soundscape. De compositie ontvouwt zich in de tijd, gedurende een periode van veertig dagen. Dagelijks, op het moment dat de zon onder gaat, speelt Lekkerkerker een live soundscape op het Vater-Müllerorgel, aangevuld met in de kerk geplaatste luidsprekers die het windgeruis van de orgelklank versterken. Als luisteraar bepaal je al luisterend je eigen perspectief op klank in de ruimte van de Oude Kerk. De soundscape wordt elke avond gespeeld en opgenomen. De veertig klanklagen die gaandeweg ontstaan vormen de basis van de uiteindelijke compositie.


De licht-muziekinstallatie is dagelijks te zien tijdens het blauwe uur, de exacte tijden en date vind je hier:

13-17 mei                   21:36
18-22 mei                  21:38
23-27 mei                   21:40
28 mei -1 juni            21:42
2-6 juni                       21:43
7-11 juni                    21:44
12-16 juni                   21:45
17-21 juni                  21:46

between light
children of the light
14 mei – 21 juni 2019
oude kerk, oudekerksplein (wallen), amsterdam
dagelijks geopend 10.00 – 18.00, zondag 13.00 – 17.30

symbiose van geluid en licht
dagelijks, 21.30 – 22.00
tickets

fotograaf: peter tijhuisDelen