Candles for Earthlings

voorjaar 2020

Kunst en geloof bieden hoop in tijden van crisis. Maar hoe blijven we verbonden nu plekken als kerken en musea in deze quarantainetijd hun deuren gesloten moeten houden? De Oude Kerk en de Oudekerkgemeente presenteren gezamenlijk het initiatief Candles for Earthlings.

Het opsteken van een kaarsje voor iemand is een eeuwenoude traditie die houvast biedt in onzekere tijden, zowel in kerken als daarbuiten. De afgelopen maanden werd de Oude Kerk dagelijks verlicht door 120 kaarsen, als onderdeel van de tentoonstelling Poems for Earthlings van Adrián Villar Rojas. De halve kaarsen en stompjes die aan het einde van de dag overbleven, hebben we bewaard: de kunstenaar vindt het belangrijk dat de materialen gerecycled worden.

Poems for Earthlings gaat over kunst in tijden van crisis – een thema dat plots actueler is dan ons lief is. Meer dan ooit zijn we wereldwijd verbonden als Earthlings.

Het is onzeker of de tentoonstelling nog open kan voor publiek. Ook weten we niet wanneer we weer samen kunnen komen voor kerkdiensten in de Oude Kerk. Om toch verbonden te blijven en het vuur van geloof en kunst brandend te houden, geven we de kaarsen van Poems for Earthlings nu een tweede leven. We delen ze uit in de buurt en mensen kunnen ze ophalen bij de Oude Kerk.

Het staat vast dat de wereld verandert door deze crisis. We hopen dat die verandering positief is. Hoe hoop jij dat de wereld er na deze periode uitziet? Wanneer mensen de kaars aansteken en er een foto van maken, vergezeld van hun persoonlijke antwoord op de vraag, delen wij hun bericht met de wereld.

Meedoen? Je kunt de kaarsen op zondagen en woensdagen ophalen bij de Oude Kerk (we hebben een speciale plek ingericht aan de kan van de Oudezijds Voorburgwal). Steek de kaars aan, maak een foto en stuur deze, samen met een kort antwoord op de vraag ‘Hoe hoop jij dat de wereld door deze crisis verandert?’ naar info@oudekerk.nl. Delen op social media kan ook, met de hashtag #CandlesforEarthlings. Ook mensen die niet naar de Oude Kerk kunnen komen om kaarsen op te halen, zijn uiteraard van harte uitgenodigd om mee te doen met hun eigen kaarsen.

Voor deze actie worden de hygiënemaatregelen van het RIVM uiteraard streng opgevolgd.

Photo: Jörg Baumann.