Candles for Earthlings

voorjaar 2020

Kunst en geloof bieden hoop in tijden van crisis. Maar hoe blijven we verbonden nu plekken als kerken en musea in quarantainetijd hun deuren gesloten moeten houden? De Oude Kerk en de Oudekerkgemeente presenteren gezamenlijk het initiatief Candles for Earthlings.

Het opsteken van een kaarsje voor iemand is een eeuwenoude traditie die houvast biedt in onzekere tijden, zowel in kerken als daarbuiten. De afgelopen maanden werd de Oude Kerk dagelijks verlicht door 120 kaarsen, als onderdeel van de tentoonstelling Poems for Earthlings van Adrián Villar Rojas. De halve kaarsen en stompjes die aan het einde van de dag overbleven, hebben we bewaard: de kunstenaar vindt het belangrijk dat de materialen gerecycled worden.

Poems for Earthlings gaat over kunst in tijden van crisis – een thema dat plots actueler is dan ons lief is. Meer dan ooit zijn we wereldwijd verbonden als Earthlings.

Om tijdens de lockdown verbonden te blijven en het vuur van geloof en kunst brandend te houden, geven we de kaarsen van Poems for Earthlings nu een tweede leven. We delen ze uit in de buurt en mensen kunnen ze ophalen bij de Oude Kerk.

Het staat vast dat de wereld verandert door deze crisis. We hopen dat die verandering positief is. Hoe hoop jij dat de wereld er na deze periode uitziet? Wanneer mensen de kaars aansteken en er een foto van maken, vergezeld van hun persoonlijke antwoord op de vraag, delen wij hun bericht met de wereld.

Meedoen? Steek de kaars aan, maak een foto en stuur deze, samen met een kort antwoord op de vraag ‘Hoe hoop jij dat de wereld door deze crisis verandert?’ naar info@oudekerk.nl. Delen op social media kan ook, met de hashtag #CandlesforEarthlings. Ook mensen die niet naar de Oude Kerk kunnen komen om kaarsen op te halen, zijn uiteraard van harte uitgenodigd om mee te doen met hun eigen kaarsen.

Poems for Earthlings II
We steken komende weken dagelijks kaarsen op om de verloren levens te herdenken van slachtoffers van racisme: George Floyd, Breonna Taylor, Jamel Floyd, Tony McDade, Nina Pop, Ahmaud Arbery en nog veel, veel meer. Oude Kerk staat solidair met de Black Lives Matter-beweging en met zwarte en gekleurde kunstenaars, collega’s, buren, vrienden en anderen in de gemeenschap. We delen de verontwaardiging over het systemische en institutionele racisme, de ongelijkheid en het geweld dat het dagelijks leven in de Verenigde Staten en de rest van de wereld doordringt.

Iedere donderdag ben je welkom om voor openingstijd samen met ons de kaarsen aan te steken. De namen van degenen voor wie we kaarsen opsteken, krijgen een plek op een tijdelijke gedenkwand in de kerk. Dat kunnen slachtoffers zijn van racisme, maar ook van het noodlot of de coronacrisis. Zo herdenken we het leed uit het verleden en zien we samen hoopvol vooruit naar een veranderde wereld.

Wil je meedoen? Meld je aan via info@oudekerk.nl. Kun je niet komen, maar wil je wel graag een naam doorgeven van iemand voor wie we een kaars kunnen opsteken? Mail dan de naam van diegene door naar info@oudekerk.nl, dan schrijven wij de naam op de gedenkwand. Foto’s van de wand delen we wekelijks via social media.

Photo: Jörg Baumann.