boeklancering germaine kruip: works 1999-2017

10 april 2018

Op 10 april 2018 presenteert de Oude Kerk Germaine Kruip: Works 1999-2017, de eerste monografie van de Nederlandse kunstenaar Germaine Kruip. Het boek, gepubliceerd door boekhandel Walther König, en geredigeerd door curator Krist Gruijthuijsen (directeur KW Berlijn), bevat een chronologisch overzicht van het werk van Kruip, vergezeld door essays van Anna Gritz, Stephanie Bailey en Eva Wittocx.
De Oude Kerk toonde in de winter van 2015 / 2016 Geometry of the Scattering, een tentoonstelling met werk van Germaine Kruip, en is sindsdien nauw betrokken bij haar werk. De monografie bevat meerdere beelden uit de spraakmakende tentoonstelling.

performance
De avond wordt ingeluid en afgesloten met de performance Rhombus waarvoor een geometrisch sculptuur bespeeld wordt als een muziekinstrument. Met de rhombus – een ruitvorming object bestaande uit twee samengevoegde triangels – wordt het muziekstuk Silver Streetcar for the Orchestra ten gehore gebracht. In dit stuk dempt de speler de triangel met de duim en wijsvinger van de ene hand, terwijl hij met de andere op het instrument tikt. Tijdens de performance worden de akoestische eigenschappen van het metalen object onthuld. In het geval van de rhombus produceert het instrument een dubbele resonantie, waarmee de boventoon benadrukt wordt.

geometry of the scattering, oude kerk, 2015 / 2016
Door in niets toe te voegen maar juist door weg te laten, creëerde Germaine Kruip in haar werk regelmatig een nieuwe, theatrale omgeving. Zo onderzocht zij hoe het gebouw oorspronkelijk werd aangelicht en hoe licht en duisternis zich verhouden tot de architectuur. Door directe lichtbronnen en decoratieve verlichting achterwege te laten, werd de architectuur volledig blootgesteld aan de cyclus van het natuurlijke licht. Gedurende de tentoonstelling veranderde het daglicht van uur tot uur waardoor de kerk constant een andere gedaante aannam. Van een zonovergoten ruimte tot een donker spookhuis.

programma 10 april
18.00 welkom
18.05 performance
18.15 artist talk germaine kruip & jacqueline grandjean (directeur oude kerk)
18.45 performance
19.00 borrel
20.00 einde

Germaine Kruip: Works 1999-2017 is uitgegeven door Walther König in samenwerking met KW Institute for Contemporary Art (Berlijn) en Oude Kerk (Amsterdam).

germaine kruip: works 1999-2017
boeklancering
10 april 2018, 18.00 – 20.00 uur
oude kerk, oudekerksplein (wallen), amsterdam

foto: germaine kruip, Column untitled (2011-2015), 2015 © wim hanenberg.