artist talk: ibrahim mahama

8 december 2022 | 19:30 - 21:00

In samenwerking met het Prins Claus Fonds organiseert de Oude Kerk op 8 december een artist talk met kunstenaar Ibrahim Mahama in het Trippenhuis.

bestel tickets

artist talk
Mahama gaat dieper in op de achtergronden bij zijn nieuwe installatie voor de Oude Kerk. Daarnaast gaat het gesprek over zijn artistieke praktijk en zijn inzet voor de ontwikkeling van cultuur in Ghana. Mahama richtte in Tamale het Savannah Centre for Contemporary Art (SCCA) op, waar onder meer workshops worden gegeven aan scholieren. In 2020 opende hij het uitgestrekte studiocomplex Red Clay Studio, met tentoonstellingsruimtes, onderzoeksfaciliteiten en kunstenaarsresidenties.
Na afloop van de artist talk is de Oude Kerk geopend en kan je de kunstinstallatie bekijken.

over de installatie
Speciaal voor de Oude Kerk ontwikkelde Mahama een installatie die bestaat uit honderden sculpturen en monumentale tekeningen. De werken zijn samengesteld uit afgietsels van grafzerken in de Oude Kerk en afdrukken van vloeren en muren van (Nederlandse) forten langs de Ghanese kust. Mahama brengt de fysieke sporen die de geschiedenis op verschillende plekken heeft nagelaten samen in even tactiele en robuuste werken. Zo maakt hij een gedeelde geschiedenis zichtbaar.

over ibrahim mahama
Ibrahim Mahama (1987) groeide de afgelopen jaren uit tot een internationaal gerespecteerd kunstenaar. Hij woont en werk tussen zijn geboortestad Tamale en de Ghanese hoofdstad Accra. Hij studeerde schilder- en beeldhouwkunst aan de Kwame Nkrumah University of Science and Technology, Kumasi, Ghana. Tijdens zijn universiteitsjaren begon hij aan een reeks interventies en activiteiten die reflecteren op thema’s als globalisering, arbeid en de circulatie van goederen, met werken die ook tot stand kwamen dankzij een reeks samenwerkingen met Ghanese burgers. In 2019 richtte hij in Tamale het Savannah Centre of Contemporary Art op, waar onder meer workshops voor scholieren zijn en tentoonstellingen van Ghanese kunstenaars worden georganiseerd. In 2020 opende hij het uitgestrekte studiocomplex Red Clay Studio, met tentoonstellingsruimten, onderzoeksfaciliteiten en kunstenaarsresidenties. In 2020 werd aan hem de Prins Claus Prijs toegekend voor zijn inzet voor de verbetering van sociale omstandigheden en de ontwikkeling van cultuur in zijn thuisland Ghana.

Still: Xinix Films