artist talk en boekpresentatie: misha de ridder, high up close by

20 september 2019

Kunstenaar Misha de Ridder (1971) kreeg de sleutel van de Oude Kerk: een jaar lang had hij dag en nacht toegang om er te fotograferen. Hij bracht details van de kerk in beeld waar het licht vrij spel heeft: pilaren, muren, nissen. De foto’s zijn zo waanzinnig scherp, dat de meest minuscule details zichtbaar zijn. Je kunt de haren van schilderskwasten zien zitten, de afgebladderde onregelmatigheden en stofdeeltjes in het stucwerk. Sommige beelden zijn haast abstract: er is zo ver ingezoomd dat je het detail moeilijk kunt terugplaatsen in de context. De sobere eenvoud van de foto’s sluit aan bij het karakter van de Oude Kerk – waar in 1566 de Beeldenstorm woedde – en bij de beroemde kerkinterieurs van de Hollandse meester Pieter Jansz. Saenredam (1597 – 1665). Tegelijkertijd doet het werk denken aan twintigste-eeuwse minimalistische schilders zoals Jo Baer en Robert Ryman. Zo wedijveren heden en verleden om een plaats in het bewustzijn van de kijker. De publicatie high up close by brengt je dichtbij de handen die de Oude Kerk de afgelopen zevenhonderd jaar hebben gebouwd, gerestaureerd en onderhouden.

Misha de Ridder gaat in gesprek met directeur Jacqueline Grandjean. Een van zijn werken, verworven voor de collectie, is momenteel te zien in een van de zijruimtes van de kerk.

Kunstenaarsgesprek en boeklancering Misha de Ridder
20 september 2019, 18:30 – 20:00
Oude Kerk, Oudekerksplein (de wallen), Amsterdam

Beeld: Misha de Ridder, #0095 [high up close by], 2017. Collectie Oude Kerk.