symposium – here is where we meet: art and resistance

21 juni 2021

In de Oude Kerk vind je talrijke (on)zichtbare sporen van sociaal verzet en conflict. Op maandag, 21 juni, op de langste dag van het jaar, staan we daarbij stil. Met een speciaal symposium dat geheel in het teken staat van de relatie tussen erfgoed, kunst en verzet.

De avond vormt een verdiepend programma bij de tentoonstelling Here Is Where We Meet van Aimée Zito Lema (1982). Voor haar installatie onderzocht Zito Lema twee momenten van protest waarvan de Oude Kerk het middelpunt vormde, de Beeldenstorm van 1566 en de recente weerstand tegen een rood venster in het Heilig Graf. Naast een programma met sprekers uit binnen- en buitenland biedt het symposium ruimte voor een gesprek over hoe kunst een vorm van verzet kan zijn en tegelijkertijd verzet kan oproepen. Bijzondere aandacht gaat uit naar het oeuvre van de Argentijnse kunstenaar León Ferrari (1920-2013) in wiens werk sociaal verzet een belangrijk thema is. Een aantal van zijn werken zijn als voetnoot bij de tentoonstelling van Zito Lema in de Oude Kerk te zien.

We nodigen alle aanwezigen (online en offline) uit om deel te nemen aan het panel gesprek over kunst in tijden van verzet. De voertaal van dit symposium is Engels.

programma

inleiding:
Jacqueline Grandjean (directeur Oude Kerk, curator van de tentoonstelling Here Is Where We Meet).
lezingen:
Dr. Chiara de Cesari (antropoloog en professor Europese Studies Universiteit Amsterdam). Andrea Wain (curator van de tentoonstelling The Kind Cruelty, León Ferrari, 100 years in Museo Reina Sofía in Madrid).
panel:
Aimée Zito Lema (kunstenaar), Charles Esche (directeur Van Abbemuseum, curator van de tentoonstelling van León Ferrari in november in Eindhoven), Dr. Sanjukta Sunderason (History of Art Department, University of Amsterdam), Marianna van der Zwaag (moderator en curator van de voetnoot met werken van Ferrari).

here is where we meet: art and resistance
maandag 21 juni 2021
18.00-19.30