400 jaar sweelinck (1621-2021)

najaar 2021

16 oktober 2021 markeert de vierhonderdste sterfdag van een van de grootste componisten die Nederland gekend heeft: Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621). Om die reden wordt deze herfst in de Oude kerk, maar ook op talrijke andere plekken in de stad aandacht besteedt aan Sweelincks leven en werk. Op deze pagina lees je meer over een aantal van deze activiteiten.

Tijdens zijn leven was Sweelinck organist van de Oude Kerk en de spil in het Amsterdamse muziekleven. Jonge organisten uit heel Europa kwamen naar Amsterdam om les van hem te krijgen en hij oefende een grote invloed uit op de muziek van tijdgenoten en componisten na hem. Sweelinck bespeelde bijna dagelijks het orgel van de Oude Kerk. Daarmee stond hij in de zestiende eeuw aan de wieg van de eerste, publiek toegankelijke concerten. Waar er eerder muziek klonk op straat, of achter de gesloten deuren van bijvoorbeeld het hof, of in kerkdiensten, kon je in de Oude Kerk gewoon naar binnen wandelen en dagelijks van een concert genieten.

muziekprogramma oude kerk
Dit najaar vormen Sweelincks muziek en concertpraktijk de rode draad in ons muziekprogramma. Op 15 oktober speelt, in de serie Monuments, pionier van de oude muziek Ton Koopman op het transeptorgel (gestemd in zestiende eeuwse middentoonstemming), muziek van Sweelinck en tijdgenoten. In de serie Silence (editie 5 november) voert een nieuw muziekcollectief de première van bewerkingen van Sweelincks psalmen uit. In een setting met basklarinet, cello, viool, altviool, klarinet, stem – en elektronica. Op 11 december klinkt in de tweede Monuments editie van dit seizoen een programma op het grote Vater-Müller orgel waarin de jonge Parijse organist Thomas Ospital de muziek van Bach en Sweelinck met elkaar verbindt. Ook speelt Ospital in Sweelincks traditie improvisaties.

susan philipsz
Op 26 november opent in de Oude Kerk de eerste Nederlandse solotentoonstelling van de Schotse kunstenaar Susan Philipsz (Glasgow, 1965). In haar werkt houdt Philipsz zich bezig met het opnieuw arrangeren en interpreteren van bestaande composities die verbonden zijn met de geschiedenis en verhalen van een plek. Voor haar geluidsinstallatie in de Oude Kerk neemt Philipsz muziek van Sweelinck als uitgangspunt. In de Oude Kerk zullen voor haar eigen stem bewerkte composities van Sweelinck klinken. Lees hier meer over de installatie.

tentoonstelling stadsarchief
Van 17 september tot 9 januari 2022 is in het Stadsarchief Amsterdam de tentoonstelling Sweelinck, Stadsmusicus van Amsterdam, 1621-2021 te zien. Bijzondere documenten uit het Stadsarchief vertellen over leven en werk van Sweelinck in het Amsterdam van 400 jaar geleden. Ook vinden vier concerten van het Sweelinck Festival plaats in het Stadsarchief.

oudekerkgemeente
Elke zondagochtend en avond fungeert de Oude Kerk als godshuis. Muziek is een belangrijk onderdeel van de diensten van de Oudekerkgemeente. Om de week worden de ochtenddiensten muzikaal omlijst door de Sweelinck Cantorij. Op zondag 17 oktober is er speciale aandacht voor Sweelincks muziek in de context van de liturgie. Tijdens de kerkdienst (11:00) en het avondgebed (18:30) klinken psalmbewerkingen en orgelwerken van Sweelinck. Kijk voor meer informatie op de website van de Oudekerkgemeente.

sweelinck festival
Van 16 t/m 24 oktober wordt Sweelinck geëerd met een naar hem genoemd festival. Op verschillende podia in de stad klinkt zijn muziek. Bovendien zijn er workshops en andere activiteiten. Kijk voor speeldata en tijden op de website van het Sweelinck Festival.