playing the cathedral

Na 5 jaar restauratie is het wereldberoemde stadsorgel van de Oude Kerk in mei klaar om bespeeld te worden. Op 11 en 12 mei werd het orgel officieel in gebruik genomen tijdens de eerste editie van Playing the Cathedral. Het hele weekend klonken concert van Philip Glass, Nicolás Jaar, Leo van Doeselaar, James McVinnie, Het Nederlands Kamerkoor en andere vooraanstaande musici. De opbrengsten van dit weekend vormen de basis voor een nieuw muziekfonds voor de Oude Kerk.

benefietdiner
Ter gelegenheid van de ingebruikname van het orgel en de uitvoering van de eerste compositie vond op 11 mei 2019 een historisch benefietdiner plaats. De opbrengst van dit diner vormt de basis van een nieuw fonds dat jonge, talentvolle musici de mogelijkheid biedt om nieuw werk te maken met het orgel, met de bijzondere akoestiek, en andere instrumenten en klankbronnen van de Oude Kerk. Het resultaat is een nieuwe concertreeks, waarmee de Oude Kerk opnieuw een belangrijke rol speelt als muziekpodium. De partituren van de nieuwe composities worden deel van de collectie Oude Kerk en zullen wereldwijd weerklank vinden.

ruimtelijke muziek
Al in de 16de eeuw klonk er ruimtelijke muziek in de Oude Kerk. Het was Jan Pieterszoon Sweelinck, Nederlands grootste klassieke componist, die de eerste openbare concertserie in Noord-Europa startte. De concerten zijn eenmalige ervaringen, niet reproduceerbaar, net zoals de tentoonstellingen in de Oude Kerk. De roep om meer muziek in de Oude Kerk klonk al lang voor de restauratie van het Vater-Müllerorgel. Met de voltooiing van deze immense restauratie is het tijd om die ambitie te verwezenlijken. Het nieuwe muziekfonds garandeert de komende 5 jaar de muziek in de Oude Kerk. Unieke aan deze muzikale toekomst is het gebruik van de ruimte en de architectuur van de Oude Kerk. Hiermee wordt opnieuw inhoud gegeven aan ‘spatial music’ – ruimtelijke muziek.

Bouw mee aan de toekomst van de muziek in de Oude Kerk. Je kunt op drie verschillende manieren een bijdrage doneren:

• Word founder of music van de Oude  Kerk voor een bedrag van € 5000*
    Als founder of music wordt jouw naam opgenomen op de plaquette bij het orgel.Ook ontvang je een pas waarmee de komende vijf jaar vrije toegang verkrijgt tot alle Playing the Cathedral concerten voor twee personen. Gespreide betaling door middel van periodieke overeenkomst is mogelijk. Jouw gift is voor 125% aftrekbaar.

• Ontvang voor € 250,– het kunstwerk van Building x Between Light
    In deze gelimiteerde en gesigneerde editie van Building X Between Light klinkt de muziek van Philip Glass in samenhang met de visuele registratie van het nieuwe lichtkunstwerk van Children of the Light. Met de aankoop van dit werk draag je bij aan de realisatie van het muziekfonds.

•  Steun het erfgoed en programma van de Oude Kerk als vriend voor € 75,– per jaar
    Als vriend ontvang je onbeperkt gratis toegang tot de Oude Kerk en ontvang je uitnodigingen voor ontvangsten en concerten.

* doe mee via een lijfrente-schenking
Deze betalingswijze is uitsluitend van toepassing voor de optie founder of music.
Je gaat dan (bij wijze van schenking) een verplichting aan om gedurende vijf jaar een vast bedrag van €1.000,- per jaar, als periodieke uitkering aan de Oude Kerk te betalen. De jaarlijkse termijnen zijn, zonder drempel of maximum, volledig aftrekbaar van inkomstenbelasting.

Hoe het werkt:

• Wij vullen een periodiek schenkingsformulier via de belastingdienst in die jij ondertekent.
  • De verplichte schenking geldt voor een periode van vijf kalenderjaren.
  • Het jaarbedrag wordt ieder jaar overgemaakt, in afgesproken termijnen, en wordt via een automatische incasso van je rekening afgeschreven.

ok_vrienden