playing the cathedral

Bouw mee aan de toekomst van de muziek in de Oude Kerk. Na 5 jaar restauratie is het wereldberoemde stadsorgel van de Oude Kerk in mei klaar om bespeeld te worden. Philip Glass neemt dit zogenaamde Vater-Müller orgel op 11 mei 2019 officieel in gebruik. Componist en musicus Nicolàs Jaar creëerde afgelopen maanden een nieuwe compositie met gebruik van beide orgels van de Oude Kerk. Tijdens het benefietdiner Playing The Cathedral treden beide grootheden in de muziek op, om geld in te zamelen voor een nieuw muziekfonds voor de Oude Kerk.

benefietdiner
Ter gelegenheid van de ingebruikname van het orgel en de uitvoering van de eerste compositie vindt op 11 mei 2019 een historisch benefietdiner plaats. De opbrengst van dit diner gaat naar een nieuw fonds dat jonge, talentvolle musici de mogelijkheid biedt om nieuw werk te maken met het orgel, met de bijzondere akoestiek, en andere instrumenten en klankbronnen van de Oude Kerk. Het resultaat is een nieuwe concertreeks, waarmee de Oude Kerk opnieuw een belangrijke rol speelt als muziekpodium. De partituren van de nieuwe composities worden deel van de collectie Oude Kerk en zullen wereldwijd weerklank vinden. Mis de legendarische première van Playing the Cathedral niet. Reserveer een tafel via playingthecathedral.org en bouw mee aan een nieuwe muziektraditie in de Oude Kerk.

loterij
Om dit historische moment voor iedereen toegankelijk te maken, is een ‘loterij’ in het leven geroepen. Doe mee met de loterij voor Playing the Cathedral en maak kans op een plek aan één van de 100 tafels. Inschrijven voor de loterij kan van 11 tot en met 22 februari 2019 via onderstaande link. Deze uitnodiging geldt voor alle muziekliefhebbers en geïnteresseerden en wordt aangeboden door een groot aantal bedrijven die zijn gevestigd in Amsterdam.

Win een legendarisch concert met Nicolàs Jaar, Philip Glass, muziek van Sweelinck en Bach, en een diner door Robert Kranenborg en Luc Kusters. Klik hier en doe mee met de loterij.

ruimtelijke muziek
De wens naar meer muziek in de Oude Kerk klonk al lang voor de restauratie van het Vater-Müllerorgel. Met de voltooiing van deze immense restauratie is het tijd om die ambitie te verwezenlijken. Door middel van een benefietdiner wordt een nieuw muziekfonds in het leven geroepen, dat de komende 5 jaar de muziek in de Oude Kerk garandeert. Unieke aan deze muzikale toekomst is het gebruik van de ruimte en de architectuur van de Oude Kerk. Hiermee wordt opnieuw inhoud gegeven aan ‘spatial music’ – ruimtelijke muziek. Al in de 16de eeuw klonk er ruimtelijke muziek in de Oude Kerk. Het was Jan Pieterszoon Sweelinck, Nederlands grootste klassieke componist, die de eerste openbare concertserie in Noord-Europa startte. De concerten zijn eenmalige ervaringen, niet reproduceerbaar, net zoals de tentoonstellingen in de Oude Kerk.

ok_vrienden