organisatie

Foto: Wim Hanenberg

De Oude Kerk legt in haar programma’s verbindingen tussen erfgoed en kunst, verleden en heden; en zij biedt zo gelegenheid tot contemplatie en verwondering. De kerk toont hedendaagse kunst die een relatie aangaat met de cultuurhistorische waarde van de Oude Kerk en versterkt daarmee het huidige kunstaanbod. De Oude Kerk werkt daarbij veelvuldig samen met nationale en internationale partners.

meer over de organisatie

steun

Foto: Wim Hanenberg

Dankzij de steun van particulieren, bedrijven, fondsen en de gemeente kan de Oude Kerk bijzondere tentoonstellingen realiseren en het eeuwenoude monument onderhouden. Mede door deze steun inspireert het oudste gebouw van Amsterdam en een van de jongste kunstinstellingen van het land jaarlijks rond de 160.000 bezoekers.

meer over het steunen van de oude kerk

oude kerk

kerktoren
kerk – monument – museum

De Oude Kerk is de eerste kerk van Amsterdam en het oudste gebouw van de stad. Al eeuwenlang is het één van de meest bijzondere en karakteristieke gebouwen van de stad.

De geschiedenis van de Oude Kerk gaat terug tot de Middeleeuwen, de bakermat van de latere ‘Gouden Eeuw’. Onlosmakelijk zijn de stad en de Oude Kerk met elkaar verbonden. De kerk was het centrale punt in een beginnende middeleeuwse stad, in de zeventiende eeuw het hart van handelsmetropool Amsterdam en na een periode van stilte is het vandaag de dag opnieuw een levendige plek in de stad.

Als historisch monument programmeert ze tentoonstellingen van hedendaagse kunstenaars die heden en verleden elkaar laten beïnvloeden waarmee nieuwe perspectieven ontstaan. Tot op de dag van vandaag is de Oude Kerk meer dan alleen een religieuze plek. Ze speelt voortdurend een rol in het stedelijk leven. Sinds 1955 wordt het monument beheerd door de Stichting De Oude Kerk. Sinds 2016 is daar de museumstatus aan toegevoegd.