14 november 2025 t/m 12 april 2026

Minne Kersten: There’s Always Another Twist

Dit najaar neemt kunstenaar Minne Kersten bezoekers mee in een gelaagde, hallucinerende ervaring van de ruimte.

Boek nu
Minne Kerstens 0041 LR Natascha Libbert
Minne Kerstens 0797 LR Natascha Libbert
006 OUDE KERK INTERIEUR MEI 2018 PH GJ van ROOIJ

'De spiraaltrap intrigeert me als psychologisch motief. Het is tegelijkertijd een draaikolk, een val, een op- en neergang.' - Minne Kersten

Bekijk ook

Bekijk hier tentoonstelling details

Kunstenaar Minne Kersten ontwikkelt een nieuwe installatie die dit najaar in de Oude Kerk te zien is. Daarin onderzoekt ze hoe onder meer (religieuze) architectuur heeft bijdragen aan het vormen van onze verbeelding van geesten en hallucinaties.

Nodig iemand uit om mee te gaan

Spiraaltrap

Uitgangspunt voor Minne Kersten vormt de spiraaltrap van de Oude Kerk—een visueel én psychologisch motief dat fungeert als symbool voor tijd, herinnering en ruimtelijke waarneming. Voor haar symboliseert deze trap een psychologische en architectonische dubbelzinnigheid: een draaikolk, een val, een op- en neergang. Kersten onderzoekt hoe (religieuze) architectuur en vroege filmtechnologieën onze verbeelding van geesten en hallucinaties hebben gevormd. In een serie dromerige ‘vignetten’ verspreid over de zijruimtes van de kerk worden bezoekers meegenomen in een gelaagde, hallucinerende ruimte-ervaring waarin donkerte niet de afwezigheid van licht is, maar een aanwezige substantie. 

Over Minne Kersten

Minne Kersten (1993) is een Nederlandse beeldend kunstenaar die woont en werkt in Amsterdam en Parijs. Ze werkt met installaties, video’s, sculpturen en schilderijen. Haar werk draait om het creëren van fictieve werelden waarin architectuur, herinnering en emotie samenkomen. Ze onderzoekt hoe ruimtes – met name interieurs – dragers kunnen zijn van persoonlijke of collectieve ervaringen, en hoe ze getekend raken door verlies, trauma of vergankelijkheid.  Haar werk is tentoongesteld in onder andere het Bonnefanten Museum, Annet Gelink Gallery en CAPC Musée d’Art Contemporain Bordeaux. Ze gebruikt architectuur als een metafoor voor mentale toestanden en onderzoekt hoe ruimtes herinneringen en verhalen kunnen vasthouden.