26 mei 2023 t/m 24 september 2023

It's OK - een manifestatie van samenkomsten

Oude Kerk presenteert: It's OK - een manifestatie van samenkomsten

Oude Kerk Come Closer Amplified Time voor social 22
IMG 1981

Jeanne van Heeswijk is een kunstenaar die het ontstaan van dynamische en gediversifieerde publieke ruimtes mogelijk maakt om zo 'het lokale te radicaliseren'.

Bekijk ook

Bekijk hier tentoonstelling details

De Oude Kerk werd vroeger ook wel de ‘huiskamer van Amsterdam’ genoemd. Op initiatief van kunstenaar Jeanne van Heeswijk komen dit voorjaar en deze zomer meer dan honderd lokale en internationale bewoners, makers en denkers in de Oude Kerk bijeen. Met elkaar en bezoekers gaan zij tijdens verschillende bijeenkomsten in gesprek over actuele sociaal-maatschappelijke vraagstukken.

Achtergrond It's OK

De wereld waarin we leven wordt getekend door globale en lokale crises. Daaruit vloeien onzekerheden voort die ons dagelijks bestaan beïnvloeden. Meer en meer voelen mensen zich buitengesloten van de manieren waarop hun dagelijkse omgeving wordt gevormd, bestuurd en gefinancierd, evenals van de zogenaamde 'succesvolle' toekomsten die op hen worden geprojecteerd. It’s OK vindt plaats in de Oude Kerk, op De Wallen, een gebied dat in haar huidige realiteit constant wordt betwist. Buren, bezoekers, toeristen, ondernemers, beleidsmakers, en belanghebbenden hebben vaak tegenovergestelde wensen, dromen en behoeftes. Wat betekent het om gemeenschappelijk te zijn of worden, met frictie en tegenstrijdigheden? 

Een manifestatie van samenkomsten

Gedurende de manifestatie worden in vier maanden meer dan veertig publieke bijeenkomsten georganiseerd. Sinds 2020 onderzoekt kunstenaar Jeanne van Heeswijk op uitnodiging van de Oude Kerk in het Wallengebied rondom de Oude Kerk hoe gemeenschapszin en diverse vormen van collectiviteit juist in de binnenstad kunnen bijdragen aan een leefbaarder weerbaarder sociaal weefsel. Waarbij – met uiteenlopende groepen Amsterdammers – voorbij de laag van toerisme – gekeken wordt naar wat er in de omgeving leeft. It’s OK wil geen tentoonstelling zijn als spiegel op de maatschappelijke vragen van nu, maar een plek waar deze vraagstukken vrij kunnen worden besproken door de mensen die het (be)treft.

Over Jeanne van Heeswijk

Jeanne van Heeswijk is een Nederlandse kunstenaar  woonachtig in Rotterdam en wordt gezien als belangrijke vertegenwoordiger van een breder sociaal engagement in de kunst. Jeanne van Heeswijk is een kunstenaar die het ontstaan van dynamische en gediversifieerde publieke ruimtes mogelijk maakt om zo 'het lokale te radicaliseren.'  [of: Haar grootschalige projecten zijn gericht op het creëren van gemeenschappen die het heft in eigen handen nemen om hun toekomst vorm te geven.] In haar werk verbindt ze kunst met social design, maatschappelijke vraagstukken en politiek activisme. Haar projecten zijn onderdeel geweest van internationale biënnales in Liverpool, Shanghai en Venetië. Ze initieerde de afgelopen jaren langlopende lokale initiatieven in onder meer Philadelphia, Rotterdam, Liverpool, Edinburgh. In 2014-2015 was zij Keith Haring Fellow in Art and Activism aan Bard College, Annandale-On-Hudson, NY en ze was BAK basis voor actuele kunst Fellow, Utrecht in 2018-2019.

It's OK collectief

It's OK is samengesteld door Jeanne van Heeswijk, Yvonique Wellen, Isshaq Albarbary, Kateryna Filyuk, Ola Hassanain, Gijs Stork, Alejandra Ortiz, LiL, Charlotte, Joy Mariama Smith, SNAP, Ben Dragstra, Katia Krupennikova, Nathanja van Dijk, Gerbina van den Hurk, Lennard Roubos, Ravenna Westerhout, Viola Renate, gezamenlijk met vele anderen.