
Maart is Queer Geschiedenismaand. In dat kader organiseren we een derde editie in de serie Queer Care Conversations op 29 maart. Dit keer staat de relatie tussen zorg en migratie centraal. Een gesprek over de historische relatie tussen deze thema's en de actuele en urgente vragen die ermee samenhangen. De voertaal van dit gesprek is Engels.
Migration, Care & Community organization
Onderzoekers Fabian Holle en Mayalu Mesh gaan in gesprek met Marianna van der Zwaag (curator Oude Kerk) en Julia Visser (co-curator). We duiken in de ontwikkeling van historische en hedendaagse netwerken van vriendschap en solidariteit die queer (migranten) opzetten voor kennisdeling, medische, en juridische ondersteuning. Daarnaast kijken we naar nieuwe vormen van zorg die queer migratie met zich mee brengt en hoe deze Nederland verrijkt met nieuwe projecten. Performance kunstenaar Papilicious neemt ons ter afsluiting mee op een vertrouwensreis met een shabari performance door de Oude Kerk, begeleidt door Kuntenserven op de harp.
Over de sprekers
Fabian Hölle (hen/hij) is promovendus bij de afdeling Sociologie aan de VU Amsterdam en maakt deel uit van het onderzoeksproject: Engaged Scholarship and Narratives of Change. Fabian studeerde in 2004 af als theatermaker aan de HKU (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) en werkte met diverse regisseurs en choreografen, was medeoprichter van theatercollectief Ponies (2005-2015) en trad op in drag. In 2020 voltooid Fabian een master Sociologie (cum laude) aan de VU Amsterdam en won de ARC-GS MA Scriptieprijs 2020 (Amsterdam Research Centre for Gender and Sexuality aan de UvA). Het creatieve co-creatieproject LIMBO is onderdeel van Fabians PhD onderzoek. Fabian initieerde en co-faciliteerde LIMBO samen met queer refugee community organizers en kunstenaars met als doel een veiligere ruimte te bieden voor verhalen en kunst van LGBTQIA+ mensen met vluchtelingenervaringen. Ze zijn geïnteresseerd in hoe de universiteit meer betrokken kan zijn bij (queer refugee) gemeenschappen en op een inclusieve manier kan samenwerken met als doel wederzijds voordeel te behalen in termen van kennis en middelen.
Animesh Gautam (Mesh) is een interdisciplinair onderzoeker, schrijver en verhalenverteller uit Sikkim, India, en woont momenteel in Amsterdam. Hun werk verkent de raakvlakken tussen (eco)toerisme, gemeenschappen, migratie en erfgoed, met als doel rechtvaardige en inclusieve toekomsten te verbeelden. Mesh is in het bijzonder gefascineerd door de relatie tussen mens en natuur, (queer/Inheemse) subjectiviteiten, wereldvorming en culturele landschappen. Of het nu via academisch onderzoek of performatieve storytelling is, hun benadering combineert alledaagse realiteiten, zintuiglijke ervaringen en participatieve narratieven. In hun experimentele storytelling put Mesh inspiratie uit persoonlijke, gedeelde en (auto)etnografische ervaringen als queer individu, evenals uit zintuiglijke verhalen uit hun thuisregio Sikkim in de Oostelijke Himalaya. Daarnaast zetten zij zich in voor het documenteren en versterken van gemarginaliseerde agrarische verhalen over cultureel-environmentaal erfgoed in de context van geglobaliseerd toerisme en migratie. Mesh is een kernlid van het Critical Himalayan Collective (opgericht in 2023), een transdisciplinair collectief gericht op de Himalaya-regio. In 2021 ontvingen zij zowel de Wageningen University Fellowship als de Anne van den Ban Scholarship, waardoor zij een MSc in Toerisme, Samenleving & Milieu konden volgen aan Wageningen University. Momenteel zijn zij mede-initiatiefnemer van de Freedom Tours Wageningen Initiative, waarin interactieve begeleide wandeltochten worden ontwikkeld die de complexiteit van ‘vrijheid’ verkennen door een gender- en queerperspectief.
Over Queer Care Conversations
De Oude Kerk was eeuwenlang een plek waar verschillende vormen van sociale zorg werden georganiseerd. Zo hadden bijvoorbeeld liefdadigheidsinitiatieven en religieuze ordes die zich bezighielden met zorg voor armen en wezen een eigen kapel in de kerk. In deze serie over queer zorg gaat curator Julia Visser in gesprek over hedendaagse vormen van zorg voor en door de queer community, waarbij een kritische lens over zorg wordt meegenomen.