
Maart is Queer Geschiedenismaand. In dat kader organiseren we een derde editie in de serie Queer Care Conversations op 29 maart. Tijdens het gesprek staan de uitdagingen in de historische en hedendaagse ontwikkeling van ruimtes voor queer migratie centraal, en gaan we dieper in op termen als co-creatie, wederzijdse uitwisseling. Hoe verschuiven we het migratie debat van de focus op ‘behoeftes’ naar een benadering van verlangen en wederkerigheid? En wat is de rol van esthetiek in dit project?
Migration, Care & Community organization
Onderzoekers Fabian Holle en Mayalu Mesh gaan in gesprek met Marianna van der Zwaag (curator Oude Kerk) en Julia Visser (co-curator). We duiken in de ontwikkeling van historische en hedendaagse netwerken van vriendschap en solidariteit die queer (migranten) opzetten voor kennisdeling, medische, en juridische ondersteuning. Daarnaast kijken we naar nieuwe vormen van zorg die queer migratie met zich mee brengt en hoe deze Nederland verrijkt met nieuwe projecten. Performance kunstenaar Papilicious neemt ons ter afsluiting mee op een vertrouwensreis met een shabari performance door de Oude Kerk, begeleidt door Kuntenserven op de harp.
Over de sprekers
Fabian Holle (Vrije Universiteit)
Onderzoeker en kunstenaar Fabian initieerde en co-faciliteerde LIMBO samen met queer refugee community organizers en kunstenaars met als doel een veiligere ruimte te bieden voor verhalen en kunst van LGBTQIA+ mensen met vluchtelingenervaringen. Op 29 maart gaan we met Fabian dieper in op de wederkerigheid van care in relatie tot queer migratie, met de nadruk op solidariteit en co creatie. Hoe faciliteren we deze ruimtes in het Nederlandse neoliberale context? En welke rol is er weggelegd voor culturele instituties en kunstinitiatieven?
Mayalu Mesh
Met onderzoeker Mayalu Mesh, oprichter van de Critical Himalaya Collective en Freedom Tours Wageningen, duiken we dieper in hoe ruimtes van 'zorg' worden ervaren, gememoriseerd, en opnieuw worden geleerd in de context van migratie. Mesh haalt diens inspiratie uit persoonlijke, gedeelde en (auto)etnografische ervaringen als queer individu, evenals verhalen en tradities uit hun thuisregio Sikkim in de Oostelijke Himalaya. Zo gaan we op 29 maart in op het belang van Chai-tradities die voor hen een belangrijke rol spelen voor het ervaren van zorg, en het samen zorg dragen voor tradities en lokaal erfgoed in een urbane context.
Papilicious
Papilicious (hij/hem) is een Shibari Rigger en performancekunstenaar. Zijn benadering van Shibari benadrukt artistieke expressie, verbinding en emotionele intimiteit, wat het onderscheidt van traditionele westerse BDSM-praktijken. In zijn performances geeft Papilicious prioriteit aan de esthetische en sensorische aspecten van Shibari. Op basis van deze benadering richtte hij Iridescent Studio op, een ruimte waar mensen Shibari en intimiteitstechnieken kunnen verkennen en contact kunnen maken met gelijkgestemde individuen. Op 29 maart zal Papilicious een collaboratieve, gelijke, veilige en emotionele ervaring met zijn partner laten zien.
Kuntenserven
Kuntenserven (Moritz Friedhofen) is een harpist die afstand neemt van de traditionele percepties van de harp. Beïnvloed door hedendaagse stijlen, onderzoeken ze hoe de harp op verschillende manieren en in verschillende settings kan worden gebruikt, wat leidt tot nieuwe geluiden en mogelijkheden. Hun optredens zijn gericht op het ondermijnen van verwachtingen en het creëren van oprechte ervaringen van verbinding. Op 29 maart zal Moritz Papilicious begeleiden tijdens zijn performance in de Oude Kerk.
Over Queer Care Conversations
De Oude Kerk was eeuwenlang een plek waar verschillende vormen van sociale zorg werden georganiseerd. Zo hadden bijvoorbeeld liefdadigheidsinitiatieven en religieuze ordes die zich bezighielden met zorg voor armen en wezen een eigen kapel in de kerk. In deze serie over queer zorg gaat curator Julia Visser in gesprek over hedendaagse vormen van zorg voor en door de queer community, waarbij een kritische lens over zorg wordt meegenomen.