3GertEijkelboom

voortgang restauratie orgel

okadmin Nieuws

Deze zomer kan de langverwachte restauratie van het Grote Orgel in de Amsterdamse Oude Kerk beginnen. Al in de jaren zestig waren er plannen om het orgel, dat zijn laatste grote restauratie in 1870 onderging, te herstellen. Verschillen van mening over de te volgen koers, zorgden voor uitstel. In de jaren tachtig werkte de firma Blank aan de balgen, de windladen en de mechaniek, maar nog altijd was er geen overeenstemming over de pijpen (en daarmee de klank), zodat die buiten de werkzaamheden bleven.

In 2005 besloot het bestuur van Stichting de Oude Kerk te Amsterdam de restauratie te voltooien, uitgaande van het huidige klankbeeld, dat – afgezien van alle technische onvolkomenheden – in feite coherent en puntgaaf is. Men vroeg Henk Verhoef een restauratieplan te schrijven en koos aan de hand van een offerte-traject de firma Reil uit Heerde voor de uitvoering van het werk.

In september 2015 wordt de stenen onderbouw na restauratie opgeleverd. Meteen na de afronding van dit deel, wordt begonnen met proeven aan de mechaniek, daarna met het pijpwerk van het bovenwerk. Als alles naar verwachting loopt, kan de restauratie in 2017 voltooid zijn.
Op orgelnieuws.nl zal vanaf augustus een blog te zien zijn, met foto’s en nieuws over de restauratie.