Oude Kerk

startschot orgelrestauratie oude kerk

okadmin Nieuws

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Afgelopen monumentenweekend werd het startschot gegeven voor de restauratie van het wereldberoemde Vater-Müller Orgel in de Oude Kerk. De laatste restauratie was in 1870. Discussie over de wijze waarop dit orgel uit 1726 moet worden gerestaureerd heeft deskundigen jarenlang beziggehouden. Besloten is het instrument conserverend te restaureren met behoud van het huidige klankbeeld. ‘Dit is een historisch moment’, zegt directeur Jacqueline Grandjean. ‘Al sinds 1960 bestaan er plannen om het orgel te restaureren. Anno 2015 zijn we er zowel inhoudelijk als financieel klaar voor’.

financieel plaatje
De restauratie van het orgel kost 1,3 miljoen euro. Ruim 90% hiervan is via fondsenwerving, steun van de Provincie Noord-Holland en donaties uit het bedrijfsleven bijeengebracht. Een succesvolle wervingsactie was bijvoorbeeld het Grote Orgel Benefiet Diner, in september 2013. Deze mega happening voor 800 mensen heeft geresulteerd in een sterke publieke betrokkenheid en leverde ook nog eens talrijke particuliere schenkingen op. Het resterende bedrag hoopt de Oude Kerk de komende twee jaar binnen te halen. Veel wordt verwacht van de Gemeente Amsterdam. Immers, de gemeente is eigenares van de toren waarin zich de balgen – de ‘longen’ – van het orgel bevinden.

restauratie en performance
De restauratie van het Vater-Müller Orgel is in handen van de Firma Reil uit Heerde die nog deze maand met haar onderzoek en analyse begint. Het herstel van het pijpwerk gebeurt in de werkplaats in Heerde. Naar verwachting zijn de werkzaamheden eind 2017 afgerond. Toch is het beroemde orgel nu nog niet geheel buiten dienst, in november klinkt zij voorlopig voor het laatst. Tijdens het Amsterdam Art Weekend op 25, 28 en 29 November vervult het een opmerkelijke rol. In het kader van haar tentoonstelling Geometry of the Scattering gaat Germaine Kruip, samen met componist Will Holder, het instrument tot onderdeel van een performance maken. Door munten op de toetsen te stapelen brengen beide kunstenaars gezamenlijk een compositie tot stand. Nadien zal deze compositie tijdens de gehele tentoonstelling subtiel via de speakers te horen zijn.

schenkingen en bijdragen
De restauratie van het orgel wordt mede mogelijk gemaakt door diverse (omvangrijke) schenkingen en legaten van particulieren en door bijdragen van onder meer: Provincie Noord-Holland, (vh) SNS Reaal Fonds, Orgelfonds Mooij, Stichting tot behoud van het Nederlandse orgel, De Nederlandsche Bank, Ars Donandi, Stichting Vox Humana, Fonds Gansoord, Protestante Kerken Amsterdam, Prins Bernhard Cultuurfonds, Meindersma-Sybenga Stichting, Mullerfonds, Maatschappij van Welstand, Bredius Stichting.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.