foto: Jouk Oosterhof

oude kerk lanceert vernieuwende luisterroute met actrice halina reijn

Emma Nieuws

Op 11 april lanceert de Oude Kerk een vernieuwende luisterroute, ingesproken door actrice Halina Reijn. Deze luisterroute, een geluidswandeling van een uur, ontstijgt het niveau van de gebruikelijke audiotour. Met verhalen, interviews en muziek leidt Halina Reijn de bezoekers door het oudste gebouw van Amsterdam. Aan bod komen de geschiedenis van de kerk, historische personages, verborgen verhalen waarvan de bezoeker normaal geen weet heeft, hedendaagse kunst en hedendaagse kunstenaars. De Nederlands- én Engelstalige luisterroute is vanaf 11 april gratis verkrijgbaar bij de Oude Kerk of via www.oudekerk.nlwww.oudekerk.nl.

luisterroute
In de luisterroute geeft actrice Halina Reijn een verrassende impressie van de Oude Kerk. De bezoeker ontdekt het huisje van mevrouw Bijtelaar, hoort over de kapel waar Rembrandt in ondertrouw ging, over het zogenaamde pantoffel-incident, de relatie tussen de Kerk en de omringende raamprostitutie en het kunstwerk dat de Japanse kunstenaar Atzu op het dak van de kerk maakte.

nieuwe, intensieve cultuurbeleving
Met deze luisterroute geeft de Oude Kerk een nieuwe draai aan de traditionele museum audiotour. “Met de luisterroute maken erfgoedinstellingen een stap van het kunsthistorisch, objectgericht presenteren naar het vertellen van een breder en toegankelijker verhaal over zichzelf”, aldus initiatiefnemer en cultuuradviseur Johan Idema. Hij ontwikkelde het concept voor de luisterroutes. De luisterroute Oude Kerk is mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van het Mondriaan Fonds.