Van, met en door buurtbewoners: Culturele Terrassen

Marian Cousijn Nieuws

Het hybride programma Culturele Terrassen is een initiatief dat dwars doorheen de Oude Binnenstad bewoners activeert om een eigen buurtprogramma van de grond te tillen. Culturele organisaties zoals Oude Kerk, De Waag, Museum het Rembrandthuis, Museum Ons’ Lieve Heer op Solder, Compagnietheater, Universiteit van Amsterdam en de KNAW ondersteunen waar mogelijk, en helpen soms met het faciliteren van de activiteiten. Door deze zelf-organiserende programmering door bewoners, culturele organisaties en ondernemers in de buurt hervinden we de leefbaarheid van de Oude Binnenstad, en leren we elkaar weer beter kennen.

Waar?
Alle activiteiten zijn via de websites van De Waag en deze site te vinden, of via de updates van cultureleterrassen@gmail.com. Culturele Terrassen vindt plaats op pleinen en straten in de binnenstad, en soms ook in de deelnemende culturele instituten. We beginnen met de Nieuwmarkt en het Oudekerksplein. Maar denk ook aan het pleintje bij de Sluys en het ‘podium’ naast de Zuiderkerk (Zuiderkerkhof).

Wanneer?
De programmering is gestart in november en loopt door tot en met januari 2021. Bij genoeg belangstelling uit de buurt zal een tweede fase starten in februari.

Wat biedt Culturele Terrassen?
Culturele Terrassen biedt een financiële ondersteuning die past bij de activiteiten die vanuit de buurt georganiseerd worden. Daarnaast ondersteunen we door contact te leggen met bewoners en te overleggen met stadsdeel Centrum: denk bijvoorbeeld aan het maken van een evenementenmelding als dat nodig is. De productie van het evenement ligt wel bij de organiserende partij.

Toegang
Alle Culturele Terrassen activiteiten zijn vrij toegankelijk voor buurtbewoners. Meld je aan om een plek te reserveren via cultureleterrassen@gmail.com. Vermeld naam, mobiele nummer, e-mailadres en postcode.

Programma (onder voorbehoud)
Het onderstaande programma wordt de komende tijd aangevuld met tijden, locaties en eventuele sprekers.

• 13 december: Lezing over de bijzondere relatie met de buurt van het protret van Christus van het atelier van Rembrandt. Portret en lezing in St. Joriskapel / Oude Kerk.
  • 17 december: Kerstverhaal voor de buurt, Museum Ons’ Lieve Heer Op Solder. Aanvang 17:45 uur
  • 26 december: Oude Kerk helemaal met kaarslicht verlicht op Tweede Kerstdag. Vrije toegang voor buurtbewoners (op vertoon adresbewijs)