file-page1

borduurliefhebbers gezocht

Emma Nieuws

Oude Kerk is op zoek naar borduurliefhebbers voor de tentoonstelling van Marinus Boezem.

Wij zoeken vrijwilligers om samen een nieuw werk van conceptueel kunstenaar Marinus Boezem (1934, Leerdam) te creëren. Als onderdeel van zijn tentoonstelling vraagt hij je om samen met anderen een plattegrond van de Oude Kerk te borduren en zijn werk te voltooien.

Plaats van handeling: de Oude Kerk.
Tijd: van 23 november tot 26 maart (van 14.00-18:00, muv de openingsweek: 10:00-18:00)

Eens middenin een tentoonstelling vier middagen (door de week en in het weekend) met andere borduurders in de Oude Kerk werken? Geeft u zich dan op via: info@oudekerk.nl of bel naar 020 – 625 82 84 en vraag naar Mirjam of Fleur. De Oude Kerk biedt een bescheiden vrijwilligersvergoeding en de lekkerste koffie van het westelijk halfrond.

Op donderdag 10 november wordt in aanwezigheid van de kunstenaar een introductie gegeven op het project.

achtergrondinformatie
Als basisontwerp heeft Marinus Boezem een plattegrond gekozen van de Oude Kerk waarop verschillende bouwfases uit 1485 tot 1517 zichtbaar zijn. De plattegrond heeft een afmeting van 3.50 x 2.80m en wordt geborduurd met de kruissteek. Op poëtische wijze staat het ontvouwen van het borduursel gelijk aan het ontstaan van de Oude Kerk. Het langzame ontstaansproces ziet Boezem als metafoor voor de tijd die verstreken is voordat de Oude Kerk haar huidige vorm kreeg. Ook de inzet van het individu, het doorzettingsvermogen en de herhaling van handelingen refereren aan het zware, uitputtende werk van alle ambachtsmensen door de eeuwen heen.

marinus boezem
Boezem wordt gerekend tot de grondleggers van de conceptuele kunst. Als materiaal gebruikt hij vaak ongrijpbare elementen als wind, lucht en transparantie. Uit zijn werken blijkt een fascinatie voor kerken en kerkgebouwen. Een van Boezems bekendste werken is de Groene Kathedraal (1978-heden) in Zuid-Flevoland. Hij plantte 178 jonge populieren die de plattegrond van de kathedraal van Reims (1211-1290) vormen.

file-page1