739e verjaardag amsterdam

okadmin Nieuws

Tijdens het weekend van 25 en 26 oktober vieren we de 739e Verjaardag van Amsterdam met het tolprivilege van 27 oktober 1275: het oudst bewaarde document waarin ‘Amestelledamme’ voor het eerst wordt genoemd.

Een unieke kans om het beroemde document en de charterkast van dichtbij te bekijken in het Stadsarchief Amsterdam. Dit jaar presenteren we ook de resultaten van nieuw onderzoek naar de charterkast waarin het tolprivilege en andere belangrijke Amsterdamse privileges eeuwenlang werden bewaard. Zo kunnen we op deze verjaardag voor het eerst vertellen hoe oud deze archiefkast precies is dankzij jaarringonderzoek van het hout, en presenteren we verrassende feiten over de constructiewijze. In een aantal lezingen zullen deskundigen over het nieuwe onderzoek vertellen.
De charterkast stond bijna vier eeuwen lang in een ruimte in de Oude Kerk, de IJzeren Kapel. Tijdens de Verjaardag van Amsterdam besteedt de Oude Kerk speciale aandacht aan deze IJzeren Kapel. Grijp je kans om deze speciale ruimte in de Oude Kerk in het echt te zien!

25 en 26 oktober in het Stadsarchief Amsterdam en de Oude Kerk
Toegang gratis met een poorterbriefje van het Stadsarchief Amsterdam.